Politici dezastruoase și aiureli legislative în afacerea cinematografelor de stat. Din 600 mai avem doar 13! Scrisoarea unui scriitor adresată ministrului Culturii
- Florian Saiu
- 14 martie 2019, 10:56
Scriitorul Dan Lungu a adresat o interpelare ministrului Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, referitoare la situația cinematografelor de stat și a modului în care acestea sunt administrate de către RADEF România Film. Mai jos, conținutul integral al scrisorii
„Mă preocupă situația cinematografelor de stat, pentru că infrastructura culturală este esențială în stimularea consumului de cultură. Aceste săli sunt în administrația RADEF România Film, atâtea câte au mai rămas. Între timp, cele mai multe au dispărut, s-au transformat în baruri sau magazine. Este destul de straniu și obscur ceea ce s-a întâmplat, ca într-un SF, pe care l-aș numi Stăpânii ecranelor. De pe site-ul oficial RADEF aflăm că mai există doar 13 cinematografe în România, care sunt în administrația acestui organism, care se află sub coordonarea și supravegherea Ministerului Culturii și aș vrea să știu, măcar în cazul acestora, ce planuri există, care este viața lor”, precizează scriitorul Dan Lungu.
Având în vedere că la înființarea RADEF existau 600 de unități cinematografice sub administrare, Dan Lungu consideră că ceea ce avem astăzi este rezultatul unei politici dezastruoase și a unei aiureli legislative. În București și în alte orașe din țară, există săli de cinema prețioase, care ori zac în paragină, ori sunt vândute pe nimic.
În cadrul întrebării adresate Ministrului Culturii, Lungu amintește de cazul fericit de la Iași, unde majoritatea cinematografelor au fost preluate ori recuperate ulterior de către administrația locală și au fost predate spre coordonare Ateneului din Iași, care a înființat un departament special pentru aceasta. Aici s-a înființat și primul cinematograf de stat de după 1990, cu dotări tehnice la zi.
Ministrul Culturii și Identității Naționale este solicitat să răspundă și să aducă informații referitoare la rolul Ministerului Culturii în coordonarea spațiilor cinematografelor administrate de RADEF și la soarta spațiilor ex-cinematografe de stat, care au fost vândute de RADEF”.