Poliția română, program prelungit pentru certificatele de non-violator

Poliția română, program prelungit pentru certificatele de non-violator

Poliția Capitalei a dispus ca, în zilele de 7 și 8 septembrie, în intervalul orar 09.00 – 17.00, la nivelul fiecărui Sector de Poliție să fie deschis câte un ghișeu de eliberarea a adeverinței de non-violator.

Poliția București spune că numărul solicitărilor pentru eliberarea adeverinței de non-violator a crescut semnificativ la nivelul structurilor din București, Poliția Capitalei a dispus ca, în zilele de 7 și 8 septembrie, în intervalul orar 09.00 – 17.00, la nivelul fiecărui Sector de Poliție să fie deschis câte un ghișeu de eliberarea a acestor documente.

Cererea pentru eliberarea adeverinței poate fi depusă, personal sau prin împuterniciți, pe baza unei procuri notariale, la Compartimentele de Relații cu Publicul din cadrul Secțiilor de Poliție.

„Dacă persoana căutată nu este cunoscută în evidențele cazierului judiciar i se va i elibera, de regulă, pe loc, adeverința pentru persoane necunoscute cu mențiuni care pot face obiectul Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor pe modelul tipizat. Dacă persoana căutată apare cu orice fel de mențiuni în evidențele cazierului judiciar, adeverința va fi eliberată în cel mult 30 de zile”, se arată în comunicatul citat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angajatorii publici sau privaţi a căror activitate presupune contactul cu copii sau persoane vulnerabile trebuie să solicite angajaţilor adeverinţă de integritate, potrivit prevederilor din Legea Registrului autorilor de infracţiuni de hărţuire sexuală care a intrat recent în vigoare.

Reamintim că, pe 20 iulie, a intrat în vigoare Legea privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“.

Aceasta stipulează că toţi cei care lucrează cu persoane vulnerabile trebuie să prezinte angajatorului acest certificat care demonstrează că nu au săvârşit infracţiuni cu caracter sexual. Legea include în rândul persoanelor vulnerabile categorii precum copii, femei, persoanele cu dizabilităţi, persoane vârsnice sau victime ale violenţei domestice.

Certificatul este valabil doar 6 luni.