Poliția din Kosovo susține că o patrulă a fost atacată în apropierea graniței cu Serbia. Câte focuri de armă s-au tras

Poliția din Kosovo susține că o patrulă a fost atacată în apropierea graniței cu Serbia. Câte focuri de armă s-au tras Kosovo.Sursa: Arhiva EVZ

Poliţia din Kosovo a declarat că una din patrulele sale din apropierea graniţei cu Serbia a fost atacată sâmbătă, într-o zonă afectată de dispute etnice şi activităţi de contrabandă.

Tensiunile dintre Priştina şi Belgrad au izbucnit recent şi au ajuns la apogeu săptămâna trecută, după ce Kosovo a declarat că îi va obliga pe sârbii care trăiesc în nord şi folosesc la maşini numere de înmatriculare sârbeşti să solicite plăcuţe eliberate de instituţiile din Priştina.

Obligaţia este în prezent amânată. Etnicii sârbi reprezintă aproximativ 5% din populaţia kosovară, formată în proporţie de 90% din etnici albanezi.

„Au fost cel puţin zece împuşcături, trase aproape de o barcă a poliţiei, dar nimeni nu a fost rănit”, a declarat poliţia într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţia a spus că patrula a fost atacată în apropierea oraşului Zubin Potok, când încerca să lanseze o barcă pe lacul Gazivoda, parte a graniţei.

Încercarea de a atenua tensiunile dintre cele două părți

În încercarea de a atenua tensiunile, liderii ambelor părţi, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi prim-ministrul kosovar Albin Kurti, se vor întâlni la Bruxelles pe 18 august.

Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în nordul Kosovo, dar aceştia nu recunosc declaraţia sa de independenţă din 2008 şi menţin legături strânse cu Belgradul.

Kosovo este recunoscut de peste 100 de ţări, în principal occidentale, dar nu şi de state precum Serbia, Rusia sau China. Pacea fragilă din Kosovo este menţinută de misiunea KFOR a NATO, care are 3.770 de militari. În momentul de faţă, NATO doar monitorizează situaţia, dar a spus că este pregătită să intervină în conformitate cu mandatul său dacă stabilitatea este pusă în pericol, potrivit Reuters.

Tensiunile dintre Priștina și Belgrad

Recent, Executivul de la Priștina a decis să amâne punerea în aplicare a noilor reguli care îi obligau pe oamenii din zonele majoritare etnice sârbe să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor eliberate de Serbia cu cele emise de Kosovo, în urma conflictului cu împușcături de duminică seara.

Regulile care ar fi urmat să omogenizeze plăcuțele de înmatriculare a mașinilor în Kosovo ar fi trebuit să intre în vigoare la miezul nopții dintre 31 iulia și 1 august.

Duminică, etnicii sârbi din nord au baricadat drumurile și bărbați înarmați au tras focuri de armă în semn de protest.