Val de fraude informatice. Cum să ne ferim de hoții care ne lasă fără bani pe card

Val de fraude informatice. Cum să ne ferim de hoții care ne lasă fără bani pe card Sursa Foto: Arhiva EVZ

Poliția Capitalei a înregistrat numeroase plângeri cu privire la fraude online. Mulți români au rămas fără bani în cont din cauza infractorilor cibernetici.

Poliția Capitalei descrie modul de operare a hackerilor.  Conform anchetatorilor, mai multe persoane ar fi creat pe reţelele de socializare conturi similare cu cele ale unor unităţi bancare. Sub pretextul actualizării datelor existente în sistemul bancar, al unor oferte de refinanţare sau de deschidere a unor conturi online, ar obţine datele bancare (user, parolă, CVV) ale persoanelor vătămate.

Val de fraude bancare în România. Poliția Capitalei descrie cum acționează hoții

Băncile, transfer bancar

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru a intra în posesia datelor bancare, bănuiţii discută cu persoanele vătămate prin intermediul secţiunilor de mesaje ale aplicaţiilor sau prin intermediul Whatsapp, pretinzând că sunt reprezentanţi ai unei anumite bănci. După obţinerea datelor bancare, bănuiţii ar accesa conturile de internet banking ale persoanelor vătămate şi ar transfera sume de bani în diferite conturi bancare sau ale altor instituţii financiare la care obţin acces, conturi din care, uneori, ar achiziţiona bunuri, care ar fi transmise către diferite puncte de ridicare a coletelor de tipul Easybox, au precizat reprezentanţii Poliţiei Capitalei.

În intervalul octombrie 2022– martie 2023, Serviciul de Investigaţii Criminale a făcut cercetări în mai multe dosare penale, cu privire la faptul că ar fi fost create pagini de internet asemănătoare cu cele ale unor bănci, pe care le-ar fi promovat pe motorul de căutare Google. Astfel, ar fi indus în eroare clienţi ai acestor bănci, care şi-ar fi introdus datele de logare în aplicaţiile de internet banking ale acestora.
Astfel, hackerii  ar fi folosit datele de logare ale clienţilor induşi în eroare pentru a accesa ilegal conturile acestora de internet banking şi ar fi efectuat tranzacţii neautorizate în valoare totală de 583.000 de lei. Sumele de bani transferate ilegal ar fi fost trimise către diferite conturi bancare deschise în cadrul a două bănci, pe numele unor persoane fictive, au explicat poliţiştii.

Mesaje frauduloase în numele băncii. Românii, victime ale infractorilor cibernetici

sms

Sursă foto: dreamstime.com

 

Un alt caz a avut loc între 16 septembrie 2022 - 17 februarie 2023, când mai multe persoane, prin transmiterea unor SMS-uri care păreau să provină de la o unitate bancară, însă care conţineau link-uri, permiteau obţinerea datelor de acces în interfaţa de internet banking, date care erau folosite de suspecți, pentru a avea acces  la conturile bancare. Astfel, le-ar fi fost oferită posibilitatea de a efectua diferite operaţiuni financiare frauduloase, transmite Poliția Capitalei.

Polițiștii recomandă cetăţenilor să nu acceseze linkurile primite de la necunoscuţi, să nu trimită bani persoanelor cunoscute doar online, să nu folosească aceeaşi parolă pentru mai multe conturi şi să nu dezvăluie datele cardului.