Mai puțin de o treime dintre sancțiunile date într-un singur județ, după folosirea aparatelor DrugTest, au fost confirmate de analizele de laborator. Totuși, până la apariția rezultatelor, șoferii au fost sancționați.
Astfel, în decursul anului 2022, din cele 114 rezultate pozitive pentru substanțe interzise obținute în urma testelor la șoferi în Alba, doar 37 au fost validate ulterior prin analizele de laborator.
Celelalte cazuri s-au dovedit a fi fie erori ale aparatului de testare DrugTest, fie substanța activă nu a putut fi detectată în cadrul analizelor de laborator.
Șoferii erau sancționați, deși nu consumaseră droguri
Pe parcursul ultimului an, numeroși șoferi care au fost sancționați cu suspendarea permisului de conducere în urma testării cu aparatul DrugTest au ales să împărtășească public experiențele lor, afirmând că, în ciuda faptului că nu au consumat droguri, au obținut rezultate pozitive la test.
Prin urmare, IPJ Alba va beneficia de sprijinul financiar al Consiliului Județean pentru achiziționarea a șapte noi aparate de testare, specializate în determinarea prezenței substanțelor stupefiante în salivă. Valoarea totală a investiției în aceste echipamente se ridică la suma de 154.000 de lei.
„Cu ocazia activităţilor desfăşurate în perioada 01.01.2022-31.12.2022 au fost efectuate un număr de 310 de testări cu mijloacele tehnice din dotare, din care 114 de testări au avut rezultat pozitiv pe aparat.
Ca urmare a celor 114 testări pozitive cu aparatul drug test, rezultatele analizelor de laborator au reliefat 37 de valori, dintre care 30 pozitive în sânge şi urină, două pozitive numai în sânge şi cinci pozitive numai în urină.
Dosarele penale întocmite în cauză s-au finalizat cu trimitere în judecată, iar într-un singur caz, în care rezultatul a fost pozitiv doar la proba de urină, unitatea de parchet a dispus clasarea cauzei”, au scris polițiștii în cererea adresată administrației județene.
Testele pozitive la DrugTest erau infirmate de analizele de sânge
Reprezentanții entității au subliniat că în ceea ce privește aparatele utilizate pentru a determina prezența substanțelor psihoactive în corpul uman, s-a observat că din totalul de teste pozitive înregistrate prin intermediul dispozitivului DrugTest, cea mai mare parte sunt ulterior infirmate în urma analizelor de sânge, în ceea ce privește prezența unor substanțe psihoactive detectate în organism.
Reprezentanții IPJ Alba au mai menționat că este nevoie aparate drugtest noi, care să analizeze operativ şi cât se poate de corect probele de salivă.
Astfel au fost identificate aparate pentru determinarea prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, mult mai performante, al căror kituri pot detecta opt substanţe (amfetamină, cocaine, metamfetamină, benzodiazepine, opiacee, cannabis, metadonă şi ketamine).
„La momentul detectării unei substanţe psihoactive, aparatul va oferi pe ecran agentului constatator mesajul POZITIV sau după caz NEGATIV spre deosebire de aparatele pe care le avem în dotare care evidenţiază mesajul se recomandă probe de laborator”, au mai precizat reprezentanții IPJ Alba în solicitare.