EXCLUSIV. Polițistul prezentat ca erou al recuperării obiectelor dacice, acuzat de represiune nedreaptă și falsificarea probelor. Documente

EXCLUSIV. Polițistul prezentat ca erou al recuperării obiectelor dacice, acuzat de represiune nedreaptă și falsificarea probelor. Documente

Procurorii din Alba au dispus, pe 7 iunie 2021, continuarea urmăririi penale față de suspectul Marius Mihai Ciută pentru săvârșirea infracțiunilor de: inducere în eroare a organelor judiciare, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, represiune nedreaptă, fals informatic și fals intelectual.

Marius Mihai Ciută nu este un infractor de rând, el este comisar de poliție și era prezentat în urmă cu câțiva ani ca un erou al recuperării obiectelor dacice furate din Munții Orăștiei.

Dar să revenim la decizia procurorilor.

Aceștia au reținut că, în dosarul penal nr. 261/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, ofițerul de poliție Marius Mihai Ciută a falsificat probe, toate falsurile cuprinzând mențiuni nereale.

El a menționat în actele de urmărire penală, care au stat la baza începerii urmăririi penale și punerii în mișcare a acțiunii penale, că bunurile care au făcut obiectul dosarului penal provin din situri arheologice, deși la 17 ianuarie 2014 zona respectivă nu era declarată sit arheologic, aspect cunoscut de ofițerul Ciută, care făcuse demersuri repetate pentru includerea locației Bulbuc-Pietrele Bulbucului în Repertoriul Arheologic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu ocazia transcrierii interceptărilor telefonice din dosar, Ciută este acuzat că a intervenit în text, formulând opinii personale.

Pe 18 august, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, Elena Angelica Moldovan, a schimbat încadrarea juridică a suspectului Marius Mihai Ciucă din infracțiunea de fals intelectual în infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

De unde a plecat tărășenia

Două persoane din Alba Iulia şi Zlatna au fost reţinute, în 2014, de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Alba, pentru comiterea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept şi furt calificat.

Obiectele găsite de cei doi bărbaţi cu ajutorul unor detectoare ar fi fost descoperite, potrivit polițiștilor, în situri arheologice de interes naţional situate în teritoriul administrativ al localităţii Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi, Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, toate din judeţul Alba.

Reprezentanţii IPJ Alba au prezentat cazul pe 21 noiembrie 2014, când ofiţerul specialist al departamentului de Patrimoniu din cadrul IPJ Alba, subcomisarul Marius Ciută a spus că „aşa numitul sindrom <Indiana Jones> este mai puternic decât respectarea legii, iar unii dintre concetăţenii noştri îşi doresc peste noapte să se îmbogăţească prin găsirea unor comori”.

Ciută a descris obiectele pe care cei doi suspecţi şi le-au însuşit ca „o secvenţă a întregii istorii a acestor locuri”.

Plângerea unuia dintre arestați

Unul dintre cei doi reținuți în 2014, un barbat din Alba Iulia (E. D. L.), care, pe baza probelor suspectate ca ar fi fost falsificate, a fost trimis în judecată pentru furt de bunuri de patrimoniu, a făcut plângere împotriva lui Ciută și a unui arheolog de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Pe 12 martie 2021, Judecătoria Alba Iulia a admis plângerea acestuia împotriva ordonanței de clasare din data de 17 aprilie 2019 pronunțată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, menținută prin ordonanța procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Judecatorul a desființat ordonanța atacată si a trimis cauza la procuror pentru a începe urmărirea penală în mod legal. În 11 mai 2021, procurorul la care a ajuns dosarul a dispus inceperea urmaririi penale împotriva comsiarului șef Ciută și a expertului arheolog.

Potrivit surselor EVZ, acum comisarul Ciută și-ar fi depus cerere pentru pensionare...

„În slujba protejării patrimoniului cultural naţional”

Iată cum era prezentat Ciută de contul de Facebook „Poliția Română” pe 24 martie 2018  ·

„Un polițist din Alba își pune pasiunea pentru istorie și arheologie în slujba protejării patrimoniului cultural naţional.

Comisarul şef de poliţie Ciută Marius este ofiţer specialist în protejarea patrimoniului cultural naţional, în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din Inspectoratul de Poliție Județean Alba.

În decursul carierei, a avut o contribuţie esenţială la recuperarea a mii de obiecte de patrimoniu, dintre care amintim cele 13 brățări multispiralice din aur dacice, colierul din aur cu cercei de la Căpâlna, tablele de legi de la Troesmis, fabulosul Hercule de la Apulum și sute de monede de tip Koson, ce au o valoare inestimabilă pentru identitatea noastră naţională (...)

Comisarul şef Ciută Marius este doctor în istorie, cadru didactic de peste 23 de ani, coordonator științific al unor șantiere arheologice și profesor asociat al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu”.

Punctele de vedere al IPJ Alba și al comisarului șef Marius Ciută, pe care le-am solicitat solicitat conform Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, le vom publica pe măcura ce le vom primi.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro