Politehnica vrea să scape de "Jeg"

Politehnica vrea să scape de "Jeg"

Studenţii din Complexul Leu riscă să rămână fără cârciuma lor favorită, după ce conducerea universităţii le-a declarat război patronilor.

Nimeni n-a auzit de barul „Expres Olimp“ din Complexul Leu, însă dacă-i întrebi pe studenţ i unde e „Jeg“ ai să fii îndrumat imediat spre o clădire cu ferestre termopan şi mese lungi din lemn.

Acolo se relaxează, de peste zece ani, generaţii întregi de studenţi. Barul s-a ridicat în 1991, pe terenul Universităţii Politehnica Bucureşti, cu autorizaţie de construcţie şi cu plata chiriei aferente. Contractul a fost prelungit la fiecare patru ani, până în august 2008, când reprezentanţii Politehnicii nu au mai vrut să continue colaborarea.

De atunci a început un război al nervilor, cu şicane nocturne şi acuzaţii. Ecaterina Andronescu, rectorul Politehnicii, susţine că vrea să cureţe locul pentru liniştea studenţilor. Cătălin State, patronul „Jeg“, crede că la mijloc ar fi interesul comercial al cantinelor din campus, care şi-au pierdut clienţii din cauza popularei cârciumi cu nume boem.

Studenţii „vor linişte“

„Am primit notificare să părăsim locul. Noi le-am răspuns că plecăm, dar, potrivit legii, trebuie să fim despăgubiţi. Nu putem sta aici fără contract, dar nici ei nu ne pot da afară. Ne-au dat în judecată pentru evacuare din «clădirea ocupată fără titlu», dar clădirea e a mea“, spune emoţionat proprietarul „Jeg“, Cătălin State. Reprezentanţii Politehnicii susţin că în contract nu există nicio clauză de despăgubire şi că vor rade construcţia pentru a lăsa locul liber. „Nicăieri în lume nu sunt asemenea unităţi de alimentaţie publică în campusuri. Lângă acest loc e căminul, iar un student are nevoie de linişte, vrea să mai citească, să se relaxeze. Or, acolo este zgomot şi au existat studenţi nemulţumiţi“, explică rectorul Politehnicii, Ecaterina Andronescu.

Ea nu pare a fi deranjată, şi nici studenţii, de zgomotul făcut de cluburile din Regie, postate fix între blocurile căminiştilor.

Lăsaţi pe întuneric

Din luna în care patronii de la „Jeg“ au primit notificarea de evacuare, presiunile s-au ţinut lanţ. Mai întâi, le-au tăiat curentul electric. Avertismentul scris a venit prin poştă câteva zile mai târziu după ce s-a făcut întuneric.

Proprietarii au montat un generator şi lucrurile au reintrat în normal până când aparatul a început să se defecteze sistematic. Fără să se descurajeze, tinerii au montat o cameră video în curte, descoperind astfel că două persoane săreau gardul şi umblau la generator. La începutul lui octombrie, Ecaterina Andronescu a descins în „Jeg“, unde, în lipsa proprietarului, l-a luat la întrebări pe barman, transmiţându-le patronilor să dispară până la 1 octombrie.

Mai ciudat a fost incendiul izbucnit ca din senin, într-o seară, la doi metri de peretele barului. Ulterior, poliţia a constatat că un angajat zelos al Politehnicii a dat foc unor gunoaie.

MARCĂ ÎNREGISTRATĂ Clubul psihoelectro-jurnalistic

Vremurile în care a fost botezat au trecut de mult. Azi nimeni nu mai e deranjat de porecla, deloc onorantă, ce a intrat în folclor. Proprietarul recunoaşte că iniţial nu a fost „o farmacie“, dar tocmai asta a prins şi i-a făcut pe studenţi să se simtă ca acasă.

Acum, locul arată bine, chiar dacă evită aspectul şic, preferând un stil nepretenţios, cu bănci lungi şi pereţi placaţi cu lemn. Locaţia dispune de internet wifi, televizor şi un salon mic pentru nefumători. Preţurile sunt prietenoase şi orice student poate mânca aici, cu patru lei, o ciorbă sau o omletă. „Până la urmă, a devenit un brand. L-am înregistrat şi la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci“, spune cu mândrie Cătălin State.

Pulpă de pui mişto

Meniul inedit propune mâncare pentru toate gusturile şi specializările: pulpă de pui mişto (6 lei), mici electronici (2 lei), olteneshti de Bucureshti (4,5 lei), omleta student (3,5 lei) sau inginer (4 lei), cartofi prăjiţi „peste tot“ (2 lei ), piure psihologic (2 lei), salată „de care avem“ (1,5 lei), chifle fotomodel, iahnie de fasole („de obicei n-avem, da’ întrebaţi“) sau fasole bătută bine (4 lei).

„Berea e ieftină, oamenii sunt OK. Dacă nu o să mai fie locul ăsta, nu ştiu unde o să mai ieşim. La cantinele de aici nu am nicio chemare. Oricum, chiar dacă ar fi să se construiască altă bodegă, sigur nu va fi la fel şi n-o să calc în ea!“, spune revoltat Răzvan, boboc la Electronică.

„Jeg“ a format o gaşcă veselă din colegii lui electronişti şi un grup de la Jurnalism. Între timp, tinerii încearcă să-şi salveze băruleţul semnând o petiţie către conducerea Politehnicii.

SOLICITARE. Peste o mie de studenţi au semnat o petiţie prin care cer păstrarea barului

Ne puteți urmări și pe Google News