Se scumpesc polițele RCA. Câți bani vor fi nevoiți șoferii să plătească

Se scumpesc polițele RCA. Câți bani vor fi nevoiți șoferii să plăteascăPolițe de asigurări Sursa foto: Arhiva EvZ

Polițele RCA vor fi mai scumpe în București și Ilfov. Aproape 20% din totalul mașinilor înregistrate în România sunt în zona București-Ilfov – asta înseamnă aproape 1,5 milioane de vehicule. Firma angajată de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară – să calculeze prețurile de referință pentru RCA, va face schimbări ale formulei de calcul pentru polițe.

Polițe RCA, mai scumpe

O altă modificare propusă: tarif în funcție de puterea mașinii nu de capacitatea cilindrică. Schimbările ar urma să se aplice după ce expiră plafonarea prețurilor la polițele RCA. Măsura se aplică până la final de iunie, potrivit Europa FM.

Polițe RCA

RCA. Sursa: Dreamstime.com

Polițele RCA s-ar putea suspenda

Mai mult, polițele RCA s-ar putea suspenda pentru o perioadă, iar companiile de asigurări ar putea fi obligate să accepte plata în rate, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF). Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF, a spus că se dorește introducerea unei franșize și pentru RCA, așa cum se aplică la CASCO, în prezent.

Masini,

Mașini. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

ASF propune ca șoferul(n.r. în cazul în care produce un accident) să poată plăti o răscumpărare, o taxă în plus, pentru a nu crește preţul poliței. Clasa de bonus malus și istoricul nu se modifică. „Ceea ce avem în vedere este lărgirea bazei listei de criterii pe care să le luăm în considerare într-un nou model de sistem al sistemului bonus-malus, astfel încât să putem face diferențierea și între cei care au produs vătămări corporale versus cei care au produs doar pagube materiale, între cei care au circulat și au fost prinși sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise”, a menționat Sorin Mititelu.

Alte schimbări propuse

Modificările RCA propuse de ASF prevăd posibilitatea ca polițele să fie suspendate, pentru o perioadă, dacă autoturismul este folosit ocazional(n.r. sezonier). Mașinile care au avarii majore și sunt considerare periculoase pentru traficul rutier, nu vor putea reintra în circuit (n.r. în trafic), dacă șoferii nu vor putea face dovada că au făcut reparațiile necesare.

„Ceea ce ne dorim și ceea ce vrem să introducem ca regulă este ca în cazul în care vehiculul are avarii majore sau considerate periculoase pentru a reintra în trafic, așa cum ele sunt definite prin legislația aferentă inspecției tehnice periodice, totuși să nu fie făcută plata acelei despăgubiri fără prezentarea, la asigurătorul ce face plata, a unor documente prin care să ateste efectuarea reparației”, a explicat vicepreședintele RCA.

Ne puteți urmări și pe Google News