Poate războiul lui Putin să-l ajute pe Orbán să câștige alegerile din 3 aprilie?

Poate războiul lui Putin să-l ajute pe Orbán să câștige alegerile din 3 aprilie? sursa: arhivă EVZ

La începutul lunii martie, au apărut niște postere noi în Ungaria. Inscripționate cu sloganul „Să salvăm pacea și securitatea Ungariei!”, acestea îl înfățișează pe prim-ministrul Viktor Orbán într-o jachetă neagră, privind în depărtare cu o expresie încrezătoare și determinată. Nu este nicio coincidență că seamănă cu Volodimir Zelenski, liderul de război al Ucrainei.

Posterul a fost lansat la zece zile după ce Rusia a atacat Ucraina, un eveniment care a depășit poveștile de campanie ale partidului său politic înainte de alegerile generale din Ungaria de weekendul viitor. Când a început războiul urât al lui Putin, toată lumea din Ungaria s-a așteptat ca acest lucru să știrbească susținerea pentru Fidesz, partidul aflat la putere.

În mod notoriu, deși era odată anti-rus, Viktor Orbán s-a întors spre Putin în ultimul deceniu, întărind legăturile mai departe de interesul național. Fiind de acord în secret cu Putin să construiască două centrale nucleare noi, încheind acorduri netransparente pentru gaz și găzduind o „bancă spion” rusească în Budapesta – în ciuda protestului opoziției și al aliaților vestici ai Ungariei – Orbán a insistat că acest dans delicat între Rusia și UE era posibil. Mass-media controlată de Fidesz desfășoară de ani de zile o strategie de comunicare pro-rusă, adesea distribuind fake news-uri[ https://foreignpolicy.com/2022/03/20/viktor-Orbán-is-the-wests-pro-putin-outlier/] rusești pentru a atenua opinia publică. În ciuda propagandei, 60% dintre maghiari cred că Ungaria a devenit prea apropiată de Rusia.[ https://hu.euronews.com/2022/03/02/mit-gondolnak-a-magyarok-tul-kozel-kerult-e-magyarorszag-oroszorszaghoz]

O schimbare a opiniei publice nu ar fi surprinzătoare ținând cont de masele de ucraineni care au apărut la granițele Ungariei din prima zi de invazie. Agresiunea rusească a trezit amintirile naționale ale revoluției Ungariei din 1956 împotriva controlului sovietic, atunci când sloganul „Rușilor, plecați acasă!” devenise obișnuit în timpul anilor lungi de comunism. În 2022, sprijinirea Ucrainei împreună cu aliații vestici este atât o datorie morală pentru maghiari, cât și un interes național pragmatic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Opoziția unită din Ungaria și-a schimbat rapid mesajul de campanie, cerându-i lui Orbán să se alăture aliaților europeni pentru susținerea Ucrainei și a poporului său. Partidele de opoziție prezintă alegerile ca nimic mai mult decât o optare între Europa și Estul autoritar.

La început, Fidesz a fost incomodat de război. Orbán a judecat greșit intențiile lui Putin cu doar trei săptămâni înainte, atunci când s-a întors dintr-o „misiune de pace” din Moscova, concepută pentru a apărea alături de Putin în poziția de lider mondial. Până la urmă, Orbán a susținut cu reticență UE când au fost introduse sancțiunile împotriva Rusiei. Dar a devenit imediat clar că nu a renunțat la actul său de echilibristică.

Orbán a explicat[ https://kormany.hu/beszedek-interjuk/miniszterelnok/Orbán-viktor-interjuja-a-mandiner-hetilapnak ] că „războiul nu este permisibil pentru niciun motiv și Ungaria îi condamnă pe cei care fac asta”. Dar a avertizat că, dacă Ungaria își încetează cooperarea cu Rusia pentru petrol și gaze, prețurile la energie se vor tripla și nu va putea să garanteze facturile scăzute pe care guvernul său le-a menținut din 2014. Ungaria îi va susține pe refugiați și îi va furniza Ucrainei alimente și combustibil, dar nu și arme. El a acuzat opoziția că încearcă să implice Ungaria în război. Pe lângă posterele lui Orbán în stil Zelenski, au apărut și panouri publicitare care îi denunță pe cei din opoziție ca fiind ațâțători la război.

Ceea ce contează de fapt în această campanie este faptul că Ungaria este statul iliberal cel mai vechi al UE în care guvernul a modificat regulile în favoarea sa. Potrivit OSCE, alegerile de aici sunt „caracterizate printr-o suprapunere generalizată între resursele de stat și cele ale partidului de la putere, subminând capacitatea candidaților de a concura de la egal la egal”.

Fidesz cheltuiește fonduri incalculabile pentru campania electorală, în timp ce partidele opoziției trebuie să raporteze fiecare ban autorităților publice. Partidul controlează cel puțin două treimi din mass-media Ungariei care implementează un control strâns asupra mesajului. Din 2018, mai multe canale mediatice independente au fost închise sau preluate de acoliții lui Fidesz, propagând neîntrerupt mesajele partidului aflat la putere, desfășurând campanii de denigrare și promovând teorii ale conspirației despre politicienii opoziției.

În lipsa unui control parlamentar serios, Fidesz folosește bugetul de stat pentru a cumpăra susținere politică. În ultimele luni din 2021, partidul de la putere a distribuit beneficii suplimentare pensionarilor, tinerilor și familiilor cu copii și a luat măsuri pentru a modera cheltuielile gospodăriilor, plafonând prețurile la energie și la alimentele de bază, alocându-le 5 miliarde de euro votanților.

Această situație inechitabilă este caracterizată cel mai bine de legea electorală care, de când a fost modificată de Fidesz în 2011, a asigurat o majoritate constituțională pentru partidul de guvernământ (67% din locurile din parlament) cu semnificativ mai puțin de jumătate din votul popular. Celelalte modificări recente ale legii electorale au fost concepute pentru a face mai dificilă cooperarea partidelor de opoziție.

În ciuda tuturor acestor obstacole, șase partide, inclusiv partidele de stânga, liberale și verzi și partidul Jobbik de extremă dreapta, au adoptat o platformă unită în aceste alegeri. Opoziția are cea mai mare șansă de a câștiga din ultimii doisprezece ani. Însă formularea unui mesaj comun în cadrul unei campanii multipartinice este dificilă. Cu o săptămână înainte de alegeri, lupta electorală este intensă și situația politică este volatilă.

Având în vedere profunda polarizare a politicii ungare, alegerile vor fi decise de alegătorii nehotărâți. S-au săturat de Orbán? Sau au încredere în cineva nou și netestat care să rezolve următoarea criză a țării? Poate opoziția să câștige pe un teren inegal?

Mediul politic, dezechilibrat de coronavirus și de instabilitatea economică, nu a mai fost de doisprezece ani atât de imprevizibil ca acum. Războiul lui Putin adaugă o incertitudine suplimentară. Dar aparatul lui Orbán este robust. Dacă opoziția va câștiga, o va face în ciuda șanselor mai mari ale sistemului iliberal cu care se confruntă.

Zsuzsanna Szelényi este un politician maghiar și expert în politică externă care și-a început cariera în Fidesz, partid pe care l-a reprezentat în parlamentul Ungariei din 1990 până în 1994.