„Poarta către infern” este un crater colosal, în expansiune, în permafrostul din Siberia. Se numește în mod oficial craterul Batagay ( sau Batagaika) și s-a format atunci când o porțiune de deal din zona Yana Uplands s-a prăbușit în anii 1970. Cu toate acestea, craterul a fost descoperit abia în 1991. Atunci când imaginile din satelit au scos la iveală o stâncă rotunjită care se înălța deasupra unei depresiuni uriașe.
Craterul Batagay este cel mai mare megaslump din lume, având o lățime de 990 de metri în 2023. Fațada stâncii din vârful formațiunii are o înălțime de 55 m.
Cel mai vechi permafrost
Când a fost deschisă, poarta a expus straturi de permafrost înghețate de până la 650 000 de ani. Cel mai vechi permafrost din Siberia și al doilea cel mai vechi din lume, după gheața de la sol din Teritoriul Yukon din Canada, veche de aproximativ 740 000 de ani. Recent, cercetătorii au descoperit că poarta se extinde anual cu aproximativ 1 milion de metri cubi. Depresiunea se adâncește și mai mult în pământ și expune noi straturi de permafrost antic.
De asemenea, peretele frontal al porții se retrage cu o rată de 12 metri pe an din cauza dezghețului permafrostului, deversând cantități masive de gheață și sedimente în crater, conform unui studiu din 2024. O parte din acest material topit poate rămâne în crater, dar sedimentele și gheața se varsă, de asemenea, în valea râului Batagay, la capătul îndepărtat al porții, au menționat cercetătorii în studiu.
Prăbușirea dealului
Permafrostul din această regiune este alcătuit în proporție de 80% din gheață. Acesta fiind probabil motivul pentru care dealul s-a prăbușit, a declarat anterior pentru Live Science Thomas Opel, un paleoclimatolog de la Institutul Alfred Wegener din Germania, care a studiat poarta către lumea subterană.
Poarta se află într-un peisaj de păduri de larice și mesteacăn care au devenit ținta defrișărilor începând cu anii 1940. Defrișările au dus la eroziunea rapidă a stratului superior de sol și la expunerea permafrostului subiacent. Care, datorită compoziției sale înghețate, s-a topit mai repede decât dacă ar fi fost mai bogat în sedimente. Topirea semnificativă din deceniile următoare a dus la dezintegrarea și prăbușirea versantului, a declarat Opel.
Posibilități pentru oamenii de știință
Solurile înghețate expuse de-a lungul peretelui frontal al porții ajută cercetătorii să reconstituie climatele din trecut. Există foarte puține straturi antice de permafrost în Siberia care sunt accesibile oamenilor de știință, astfel încât megaslump-ul Batagay este un laborator important pentru echipele de cercetare paleoclimaterică, a declarat Opel.
De asemenea, poarta oferă oamenilor de știință o privire asupra vieții animale și vegetale antice. De exemplu, în 2018, cercetătorii au găsit un mânz de cal pleistocen intact, vechi de 42.000 de ani, care ieșea din peretele frontal al megaslump-ului. Straturile mai vechi de permafrost s-ar putea să nu conțină specimene atât de bine conservate, a spus Opel. Dar probabil că se poate găsi ADN antic.
„Cu siguranță vor urma și altele”, a spus Opel, conform livescience.com