Senatorii PNL şi USR au părăsit miercuri plenul Senatului ca urmare a refuzului preşedintelui de şedinţă, Şerban Valeca, de a supune la vot solicitarea celor două formaţiuni de a include pe ordinea de zi, pentru dezbatere, şi OUG 114/2018, informează agerpres.

Solicitarea a fost motivată de importanţa actului normativ şi de evitarea adoptării tacite în Senat, pe data 1 martie, a proiectului de aprobare a ordonanţei.

Liderii grupurilor PNL şi USR din Senat, Florin Cîţu şi, respectiv, Vlad Alexandrescu, au cerut, la începutul şedinţei plenului de miercuri, fie prelungirea termenului de dezbatere în Camera superioară a Parlamentului cu două săptămâni, fie dezbaterea în plenul de miercuri.

Preşedintele de şedinţă, Şerban Valeca (PSD), a explicat că prelungirea termenului de dezbatere a ordonanţei în Senat, ca primă Cameră sesizată, nu este posibilă pentru că s-ar încălca Constituţia, iar pentru o dezbatere în plen era necesar raportul Comisiei de buget.

Termenul de dezbatere şi vot care se împlineşte pe 1 martie este de 30 de zile.

După retragerea din sală a majorităţii senatorilor PNL şi USR, plenul a continuat pentru puţin timp, fiind dezbătută Ordonanţa 1/2019 prin care se asigură finanţarea proiectului Orchestra Uniunii Europene.

Liderul grupului senatorial PSD, Şerban Nicolae, a cerut verificarea cvorumului, dar preşedintele de şedinţă a precizat că nu se justifică acest lucru în condiţiile în care cvorumul a fost asigurat la începutul şedinţei.

Ulterior, senatorii PSD au părăsit şi ei sala, şedinţa fiind suspendată.

Comisia economică a Senatului a dat aviz favorabil, marţi, proiectului de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

În Comisia de buget, care este sesizată pentru raport, a fost amânată dezbaterea, la propunerea ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, prezent la şedinţa de marţi. Şi săptămâna trecută OUG 114 a fost amânată în Comisia de buget, pentru a da timp analizei amendamentelor depuse.