PNL și PSD își joacă soarta pe termen lung

PNL și PSD își joacă soarta pe termen lungSursa: EVZ

Balamucul politic este pe sfârșite. A ținut suficient de mult, cât să-i facă pe oameni să se întoarcă cu dosul la actorii lui. Exact la fel cum și politicienii i-au tratat pe români, mai ales în ultimele luni.

Sociologii estimează că 82% din public exprimă în prezent un sentiment de lehamite față de toată clasa politică, de la stânga la dreapta și de sus în jos.

Cele mai acide probleme ale României reale, criza sanitară, criza facturilor la energie, criza economică ard oamenii rău de tot. Cui îi pasă?

Ce-i ardea pe politicieni în acest timp? Goana după putere și după miliardele de euro din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), reglările între partide, frustrările revărsate zgomotos de perdanți, șantajul politic, limbajul injurios, etc, etc. Fără număr.

Spectacol imund din care toți politicienii au pierdut. Treaba lor, ar zice mucaliții. Ghinionul românilor că s-au procopsit cu ei, ar zice raționalii.

Cu unsprezece luni în urmă, pe 6 decembrie 2020, doar 33% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la alegerile parlamentare. Cea mai dură palmă primită în plin de politicieni în ultimii 30 de ani.

Pare că le-a plăcut! Nu au priceput nimic din blamul primit din public. Continuă să fie orbi și surzi. Trăiesc în bula lor, departe de români.

În prezent, în sondajele de opinie se exprimă maxim 25-28% dintre respondenți. Așa că toate înfoielile PSD care este prezentat în măsurători ca primus inter pares cu scoruri între 33-35% sunt rizibile. Observația este valabilă pentru toate formațiunile politice.

Vaietele galeriilor interesate în promovarea unor partide sau actori politici, vaiete care reclamă “dezastru pentru că s-a rupt coaliția de dreapta PNL, USR, UDMR” sau “reformistul USR a fost gonit de la guvernare” sau “un guvern PNL, PSD = USL 2” sau “Ludovic Orban bine face că rupe PNL, el e un liberal autentic” sau “Iohannis este vinovat de tot ce mișcă” etc, etc, ar fi tare comice dacă România nu ar fi măturată de crize.

Tot răul spre bine. Criza provocată în septembrie de aroganța nesfârșită a celor de la USR care au plecat furioși de la guvernare, apoi s-au aliat cu AUR și PSD și pe 5 octombrie au votat împreună moțiunea de cenzură care a dus la căderea Cabinetului Cîțu, a forțat clarificarea de pe scena politică la care asistăm în prezent.

Cei de la USR se încadrează perfect în proverbul “s-a supărat ca prostul pe sat”. Au dărâmat guvernarea din care făceau parte iar acum stau cu mâna întinsă să fie pețiți de foștii lor parteneri de la PNL pe care continuă însă să-i cadorisească zilnic cu jigniri.

Ghinion. USR a rămas pe centura politicii. Încă nu a înțeles asta.

La fel cum a ajuns pe centură și șantajistul politic Ludovic Orban, fostul președinte al PNL a cărui țintă este desființarea, ca răzbunare, a partidului pe care l-a condus până mai ieri și suspendarea președintelui Iohannis.

Ambele structuri, USR și grupul Orban care azi numără 18 transfugi din PNL se vor confrunta în Opoziție cu AUR. Partid a cărui voce ascuțită și și teme zgomotoase de tip suspendarea președintelui Iohannis din funcție s-au impus pe spațiul public. AUR controlează și mediul virtual devansând bine partidul facebook, USR. Nu va fi deloc pace în Opoziție.

Nu a existat o coaliție de dreapta PNL, USR, UDMR. De ce? Simplu. Pentru că USR nu este un partid de dreapta. A debutat pe scena politică printr-o minciună. A mințit grosolan publicul că ar fi de dreapta. Și s-a definit  printr-o probă de imoralitate: l-a forțat să plece din partid exact pe creatorul formațiunii. Nicușor Dan.

Oricine citește de curiozitate programul economic  și programul politic al USR, se găsesc pe site-ul partidului, se va lămuri.

USR este expresia în România a noii stângi globaliste numită în Europa, neomarxism. Un partid creat de grupări din servicile secrete și compus din personaje lipsite de expertiză profesională. Lipsă compensată cu agresivitate verbală și comportamentală.

România se îndreaptă spre un Guvern PNL, PSD, UDMR. Ar fi fost greu de digerat pentru votanții PNL o nouă combinată alături de PSD după aventura amorală politic, USL. Asta însă, doar dacă publicul ar mai avea trăiri politice ca în  anii trecuți.

Dezinteresul justificat al românilor față de scena politică vine, paradoxal, în ajutorul PNL și PSD care s-au nimerit din nou în fața unei guvernări comune. PNL, forțat de căderea Executivului pe care l-a condus iar PSD, profitorul vesel și lacom al crizei politice servită pe tavă de USR.

Pe români nu îi mai interesează decât să se monteze odată la butoane un Guvern care să rezolve crizele care îi sufocă. Un Guvern de la care așteaptă coerență, eficiență și corectitudine. Așteptări dure!

Acum, după 31 de ani, a venit momentul clarificării și simplificării scenei politice : un partid de dreapta, PNL și un partid de stânga, PSD. Așa cum este regula în statele puternice, civilizate, cu tradiție.

PNL are șansa istorică de a deveni în sfârșit, cu adevărat, un partid de dreapta. Ceea ce nu a fost niciodată în ultimii 31 de ani. Declarativ, liderii PNL s-au vândut publicului ca fiind pro-competiție, pro-investiții, pro-capitalism, pro-dezvoltare, pro-mediu de afaceri.

Practic, peneliștii au fost susținătorii aparatului bugetar de unde și-au cules majoritar voturile. Măsurile lor economice au avut un caracter etatist, asemănătoare cu cele ale PSD. Au înșelat 31 de ani electoratul invocând brandul Brătienilor. S-au învelit în poleiala istorică de care au profitat fără scrupule.

Istoria are ironia ei. Acum, cu ajutorul PSD cu care sunt obligați să guverneze, liberalii au ultima șansă de a deveni ceea ce se revendică a fi. Partidul de dreapta al României.

Și PSD are o ultimă șansă istorică. Aceea de a deveni cu adevărat frecventabil. De a fi partidul de stânga al țării, alternativă credibilă la partidul de dreapta, PNL.

Grea sarcină! Acum, prin revenirea la guvernare se va vedea dacă liderii PSD chiar au în plan să se reformeze structural sau totul este doar un teatru chinezesc de umbre.

Dacă liderii PSD cred că oamenii au uitat guvernările lor corupte și autocrate care au supt România în interes personal și au frânat dezvoltarea țării, se înșeală. Epoca Dragnea este încă foarte recentă în memoria publicului.

Guvernul PNL, PSD, UDMR ar urma să se bazeze pe sprijinul a 319 parlamentari din cei 466 existenți în prezent. Un suport uriaș care permite viitoarei coaliții să aplice reformele profunde de modernizare a României și modificarea Constituției.

Proba de foc pentru PNL și PSD ar fi impunerea reorganizării administrativ-teritoriale a țării, comasarea celor 41 de județe în opt regiuni de dezvoltare. Reformă respinsă de 31 de ani de PSD și de PNL care au fost interesate să păstreze țara înfeudată baronilor locali.

Oamenii nu mai au răbdare. Așteaptă lansarea rapidă a noului Executiv.

Dacă PNL și PSD mai au un strop de luciditate și maturitate în mințile lor încinse de lupta politică și sunt în stare să treacă românii prin iarna crizelor maxime, la primăvară vor fi win-win. Câștigă oamenii, câștigă și guvernanții.

Dacă vor eșua lamentabil, cum s-a mai întâmplat de multe ori, vor fi cronicarii propriilor lor falimente istorice.

Ne puteți urmări și pe Google News