Evenimentul Zilei > Politica > PNL și PMP sesisează CCR pentru modificările a două LEGI importante
PNL și PMP sesisează CCR pentru modificările a două LEGI importante

PNL și PMP sesisează CCR pentru modificările a două LEGI importante

PNL şi PMP au sesizat, joi, Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu modificările Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi Legii asistenţei sociale nr. 292/2011. Cele două partide de Opoziție spun că proiectul „obstrucţionează activitatea instituţiilor vizate şi grevează autorităţile locale de sume pentru care nu este prevăzută sursa de finanţare”.

"Reglementarea adoptată recent de Camera Deputaţilor cuprinde norme care încalcă principii constituţionale referitoare la principiul egalităţii în faţa legii şi al nediscriminării. În acelaşi timp, au fost încălcate principii de reglementare referitoare la caracterul organic al actelor normative, care nu pot fi modificate prin intermediul unor acte ordinare", arată liberalii, într-un comunicat de presă.

Conform comunicatului, contrar reglementărilor de principiu care vizează asigurarea folosirii limbii materne în unităţile administrative cu o pondere de 20% a minorităţilor naţionale, prin acest proiect se instituie un criteriu alternativ de 5.000 de locuitori în cazul unităţilor sanitare şi de asistenţă socială. 

"Această reglementare depăşeşte cadrul asigurat minorităţilor naţionale şi este de natură a institui un criteriu discriminatoriu inclusiv faţă de cetăţenii români de alte etnii. Contrar jurisprudenţei Curţii Constituţionale, proiectul de lege nu prevede sursele de finanţare necesare punerii în aplicare a acestuia", se arată în document.

Potrivit sursei citate, cadrul legislativ din prezent referitor la minorităţile naţionale asigură un grad de protecţie ridicat al acestora în raport cu exigenţele europene în materie. 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: