PNL și PDL au bătut palma: fuziune pe încredere
- Andreea Udrea, consultant politic
- 29 mai 2014, 00:00
Cele două partide vor fuziona după prezidențiale, fără să încheie, până atunci, o alianță formală. Ca semn de bună-credință, PNL va rupe alianțele locale cu PSD.
Am decis să avem un candidat unic la președinție pe care îl vom stabili pe baza unor cercetări sociologice”, a declarat ieri preşedintele PDL, Vasile Blaga, la finalul primei runde de negocieri cu liberalii. De fapt, democrat-liberalii au renunțat la varianta de a nominaliza un candidat la alegerile prezidențiale în persoana lui Cătălin Predoiu, în condiţiile în care liberalii au două variante mai bine cotate: Crin Antonescu sau Klaus Iohannis.
Practic, desemnarea unui candidat al celor două partide pentru prezidenţiale depinde de liberali. Asta, în condiţiile în care cea mai nouă variantă discutată în PNL este aceea ca rocada Antonescu-Iohannis pentru prezidenţiale să se facă în septembrie.
Absorbție sau contopire
Acesta este primul pas către fuziunea dintre cele două partide, care, până atunci, vor colabora fără să mai facă între timp o alianță. „Nu aș putea să vă spun, eu sau domnul Antonescu, când se va realiza acest lucru (fuziunea - n.r.), dar destul de greu de crezut că până la alegerile prezidențiale”, a declarat Vasile Blaga.
Motivul este reprezentat de faptul că liberalii, ca şi în cazul lui Mihai Răzvan Ungureanu, agreează variantă unei fuziuni prin absorbție, și nu prin contopire așa cum preferă democrat- liberalii, au mai declarat surse din PNL. În ambele cazuri, acest subiect ar crea fricţiuni între cele două partide, în contextul în care obiectivul imediat este reprezentat de câştigarea alegerilor prezidenţiale.
„Am stabilit că de mâine cele două grupuri parlamentare ale noastre vor lucra împreună, că tot de mâine vor începe colaborările în teritoriu”, a mai spus Vasile Blaga. „Cert este că de azi, fără a face vreo alianță juridică, funcționăm în fapt ca doi aliați politici foarte apropiați”, a spus, la rândul său, Crin Antonescu. Deşi ambele tabere au anunţat că negocierile se bazează pe încredere, o variantă a protocolului dintre cele două partide va fi finalizată până la Congresul Extraordinar al PNL, stabilit pe 28 şi 29 iunie.
PNL rupe alianțele cu PSD
Următorul pas ar fi ca, în teritoriu, PNL să rupă majoritățile cu PSD. O astfel de decizie ar urma să se ia la viitorul Biroul Politic al PNL, ceea ce ar putea crea nemulţumiri printre liberali, în contextul în care, printr-o decizie anterioară a conducerii partidului, li s-a permis acestora să se păstreze alianţele.
Revedere cu îmbrățișări
Dintre toţi participanţii la discuţie, cel mai prietenos a fost vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, acesta îmbrățișându- I pe foștii săi colegi din PDL, prezenți la discuții: Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, George Scripcaru şi Gheorghe Falcă, dar și pe Cătălin Predoiu. În ceea ce priveşte discuțiile cu PMP, până nu se va stabili o alianţă între PNL şi PDL nu se va ajunge la o alianţă cu PMP, au declarat surse liberale pentru EVZ. Liberalii nu sunt dispuşi să se grăbească în a parafa o înţelegere cu partidul susţinut de Traian Băsescu, în contextul în care nu doresc să alimenteze propaganda PSD privind existenţa unei înţelegeri cu şeful statului.
Crin Antonescu, gata să conducă PNL din umbră
După ce a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, nemulţumit de rezultatele pe care organizaţia Sibiu le-a obţinut la europarlamentare, Klaus Iohannis s-a lăsat înduplecat și a anunțat, ieri, că va candida la funcția de președinte al PNL. Anunţul său a fost primit cu aplauze de colegii de partid aflaţi în şedinţa Delegaţiei Permanente. „Astăzi, în deschiderea Delegaţiei Permanente, am anunţat că voi candida la preşedinţia PNL. Am cerut o derogare de vechime pentru a fi în această poziţie”, a afirmat Iohannis. Primarul Sibiului îl va avea drept contracandidat pe Ioan Ghişe, în timp ce Ludovic Orban s-a retras din cursa pentru șefia partidului, anunţând că îl va susţine pe Iohannis.
Primvicele Crin
PNL a decis ieri să convoace Congresul Extraordinar al partidului pe 28 şi 29 iunie. La propunerea europarlamentarului Norica Nicolai, la Congresul vor participa 1550 de membri ai PNL, spre diferență de 900, numărul de liberali care au participat la Congresul anterior. În principal, este vorba de primari şi aleşi locali. În plus, Delegaţia Permanentă a decis formarea unei comisii pentru modificarea Statutului, fiind posibilă reducerea numărului de vicepreședinți ai PNL, în prezent 31.
Potrivit surselor EVZ, Crin Antonescu fie nu va candida la nicio funcție în partid, fie va candida pe funcția de prim-vicepreședinte pentru a-şi păstra influenţa în PNL. În conferinţa de presă de la finalul şedinţei conducerii partidului, acesta a fost evaziv în a se mai recomanda drept prezidențiabil al PNL. Potrivit unor surse liberale, rocada cu Klaus Iohannis, care va deveni şi prezidenţiabil al partidului, se va face în luna septembrie.