Evenimentul Zilei > Politica > PNL, împotriva măsurilor promovate de PSD. „O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală și ar alunga investitorii”
PNL, împotriva măsurilor promovate de PSD. „O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală și ar alunga investitorii”

PNL, împotriva măsurilor promovate de PSD. „O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală și ar alunga investitorii”

PNL susține în continuare faptul că nu va fi de acord cu propunerile PSD privind modificarea Codului Fiscal, menționând totodată că o majorare sau o introducere de taxe noi nu va face altceva decât să pună o povară în plus pe umerii unui mediu economic care suferă deja.

Potrivit unui comunicat emis de PNL, o majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală și ar alunga investitorii. De altfel, coaliția în ansamblul ei (inclusiv PSD) s-a angajat ca în acest an să nu introducă nicio taxă nouă sau să le majoreze pe cele existente.

Anul 2023 a început deja cu un Cod Fiscal modificat, prin măsuri de echilibrare a taxării și de eliminare a unor inechități din sistem, cod fiscal pe care l-au agreat toate cele trei partide din coaliția de guvernare.

PNL acuză că anumite partide promovează măsuri fiscale ce dau bine pentru alegători

Partidele ar trebui să evite tentația să lanseze măsuri fiscale care dau bine la un anumit tip de alegători, dar care riscă să arunce în aer stabilitatea fiscală. Introducerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari înseamnă creșterea în cascadă a prețurilor la produse și servicii care vor afecta toți românii.

PNL consideră că sunt necesare analize profesioniste și serioase, întrucât riscul unor creșteri de prețuri și mai mari, generate de astfel de măsuri, este unul major. PNL va susține stabilitatea și solidaritatea cu categoriile care suferă azi din cauza contextului regional și mondial economic, dar nu va accepta măsuri luate fără o judecată riguroasă.

În prezent, România are un cadru fiscal stabil, predictibil și atrăgător pentru investitori. O dovedesc cifrele macroeconomice din anul trecut, care arată că am atras investiții străine directe la un nivel record: 11,3 miliarde euro (potrivit estimării BNR). PIB-ul a avut un avans de 4,9% (potrivit estimării Comisiei Naționale de Prognoză), economia performând peste așteptări (estimarea inițială era de 4,6%). Exporturile românești au fost de 85 miliarde euro (în primele 11 luni ale 2022). Aceste valori preliminare vor fi confirmate de cele finale, care urmează să fie publicate de către INS, se mai arată în comunicatul transmis.

În continuare, liberalii au ținut să aducă la cunoștința partenerilor de coaliție că taxarea profiturilor excepționale din zona de energie este un subiect total diferit de cel al unei suprataxări de 1% aplicată tuturor companiilor, care va duce la o explozie generalizată a prețurilor.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: