Ploile torențiale au produs deja schimbări majore în țară. Ce se va întâmpla în zilele următoare

Ploile torențiale au produs deja schimbări majore în țară. Ce se va întâmpla în zilele următoare

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a publicat o prognoză de specialitate din care reiese că debitul fluviului Dunărea a crescut ușor, pe sectorul românesc, datorită averselor.

Debitul fluviului Dunărea creşte uşor în zilele următoare până în jurul valorii de 3.800 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se în continuare sub media multianuală a lunii mai, de 7.250 mc/s, potrivit prognozei INHGA.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere uşoară în prima zi a intervalului până la valoarea de 3.750 mc/s, relativ staţionar în jurul acestei valori în următoarele trei zile, apoi în creştere uşoară până la valoarea de 3.800 mc/s până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s).

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului de prognoză relativ staţionare pe sectorul Gruia - Calafat şi în creştere pe sectorul Bechet - Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere pe sectoarele Gruia - Calafat şi Olteniţa - Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Bechet - Giurgiu" , arată prognoza INHGA, valabilă până pe 30 mai 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prognoza trimestrială emisă de INHGA arată că debitul maxim al Dunării, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), este estimat pentru luna mai la 5.500 metri cubi/secundă (mc/s), mult mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 7.250 mc/s, iar cel minim de 3.200 mc/s.

Potrivit INHGA, în partea a doua a intervalului de prognoză, debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării pe râurile din jumătatea de est a ţării şi doar prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din nordul şi vestul ţării. Pe celelalte râuri, debitele vor fi în scădere uşoară.

În ceea ce priveşte prognoza hidrologică de medie durată pentru râurile din România, în perioada 24 mai, ora 7:00 - 30 mai, ora 7:00, în prima jumătate a intervalului, debitele vor fi în creştere pe râurile din vestul, nordul, centrul ţării şi pe cele din zonele montane, ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă, prognozate şi propagării şi relativ staţionare pe celelalte râuri.