Plecarea soldaților americani, un „dezastru” în Bavaria

Soldiers from the Minnesota National Guard’s 34th Red Bull Infantry Division and other Saber Strike 2016 participants stand in formation during the opening ceremony in Tapa, Estonia June 13, 2016. Saber Strike is a long-standing U.S. Army Europe-led cooperative training exercise designed to improve joint interoperability through a range of missions that prepare the 14 participating nations to support multinational contingency operations. (Minnesota National Guard photo by Tech. Sgt. Amy M. Lovgren/ Released)

Între resemnare și teamă pentru viitor, municipalitatea din Vilseck, în Germania, se pregătește pentru plecarea celor 4.500 de soldați americani din oraș, anunțată în iulie de Washington.

Ce se va întâmpla cu orașul Vilseck fără cei 4.500 de soldați americani care se antrenează acolo pe tot parcursul anului împreună cu armatele altor țări NATO?

În orașul bavarez cu ferestre împodobite cu mușcate și panouri traduse în engleză, întrebarea îi preocupă pe toți locuitorii după ce, la 29 iulie, Pentagonul, a confirmat întoarcerea „băieților”  acasă.

Vilseck nu este singura municipalitate afectată de această retragere. În total, 12.000 din cei 34.500 de soldați staționați în Germania își vor face bagajele. 5.600 vor fi redistribuiți în Italia, Belgia și Polonia.

Ceilalți „vor ajunge acasă cât mai curând posibil”. Este cazul Regimentului 2 de Cavalerie, staționat în Vilseck, în celebra „cazarmă roz”, prezentată ca fiind cea mai modernă bază din Europa.

Dar în oraș, care are de două ori mai mulți americani decât localnicii, anunțul a avut efectul unei bombe.

„La început nu am crezut, dar trebuie să ne confruntăm cu faptele: de data aceasta este serios”, comentează Thorsten Grädler, viceprimar al orașului, care prevede consecințe economice „dramatice” .

„Pe lângă cei 4.500 de soldați, trebuie să adăugăm familiile lor, adică între 12 și 13.000 de persoane care vor pleca în total, estimează edilul. Aceasta corespunde unei puteri de cumpărare de 600 de milioane de euro pe an, între investițiile de bază și cheltuielile familiilor la fața locului. Ca să nu mai vorbim de cele 2.000 de case închiriate în afara cazărmii”.

3.000 de locuri de muncă directe ar fi amenințate pe termen scurt sau mediu, ca să nu mai vorbim de locuri de muncă indirecte.

„Am trăit șaptezeci de ani în pace și prietenie cu americanii. Cealaltă față a monedei este că economia noastră este marcată de monostructură și dependență ”, recunoaște el.

Și pe stradă atmosfera este mohorâtă. „Jumătate din clienții noștri sunt americani”, explică Alexander Stolte, unul dintre cei trei angajați ai unei agenții de turism.

„Slujba mea este în pericol dacă pleacă. Covid-19 a lovit deja sectorul turismului și acum există plecarea anunțată a americanilor!”, regretă Stolte.

Pentru Peter Lehner, șeful rrupului Social Creștin (CSU) din consiliul orașului, Vilseck este „victima unui joc între marile puteri” .

La 30 iulie, pe Twitter, președintele Donald Trump a confirmat sancționarea Berlinului, care nu dedică 2% din PIB al său promis cheltuielilor militare  în schimb construiește un gazoduct cu Moscova.

O eventuală înfrângere a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie ar schimba situația?

Nu, spune viceprimarul din Vilseck. „Procesul de luare a deciziilor este foarte avansat”, estimează Thorsten Grädler. „Plecăm de la principiul că soldații o să plece”.

La Berlin, pe de altă parte, politologul Ingo Peters, de la Universitatea Liberă, își poate imagina o inflexiune a acestei decizii, care nu a fost încă votată de Congres. „Dacă democratul Joe Biden este ales, el va continua să critice Germania, dar acest lucru nu va avea consecințe practice”, prezice el.

Pe străzile din Vilseck, unii văd ceva pozitiv în această retragere americană. „Să plece acasă la ei. Acest lucru va permite Europei să ia propriile decizii în domeniul apărării”, este de părere Antonio Karvatis, un zugrav de origine greacă.

Potrivit unui sondaj de opinie YouGov, 47% dintre germani susțin  o reducere a trupelor americane din țară.

Între timp, aleșii locali vor să fie combativi. „Trebuie să atragem companii și să restructurăm ”, insistă Thorsten Grädler. „Regiunea și statul federal trebuie să ne ajute”.

În cazul plecării celui de-al doilea Regiment de Cavalerie, baza militară va continua să fie folosită pentru instruirea trupelor NATO. Zgomotul loviturilor de tun va continua să ritmeze cumva viața orașului.