Plătim şi contribuţia de sănătate, şi vizita la medicul de familie?

Plătim şi contribuţia de sănătate, şi vizita la medicul de familie?

Ministerul Sănătăţii a definitivat legislaţia cu privire la introducerea sistemului de coplată pentru serviciile medicale. Scopul măsurii este acela de a creşte accesul la asistenţă medicală, creşterea eficienţei la nivelul de sănătate, responsabilizarea cetăţenilor, dar şi monitorizarea şi transparenţa cheltuielilor.

Dincolo de explicaţia oficială şi de implicaţiile benefice pentru bugetul de sănătate, plătitorii asigurărilor vor scoate din buzunar pentru o vizită la medicul de familie între 5 şi 15 de lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru va costa 20 de lei. În condiţiile în care un angajat plăteşte, lunar, un procent de 5,5% din venitul realizat pentru asigurările de sănătate, introducerea sistemului de coplată este motiv de nemulţumire pentru mulţi contribuabili.

„Sunt profesor cu gradul I şi cu spor de dirigenţie de 10%, iar salariul meu este de 1.800 de lei. Dacă fac o vizită la medicul de familie şi un set complet de analize uzuale într-o lună, fără să mai iau în calcul medicamentele pe care medicul mi le-ar putea prescrie, ar mai trebui să scot din buzunar cam un milion (100 de lei noi – n.r.). De ce să mai plătesc asigurările de sănătate dacă tot dau bani pentru fiecare serviciu medical?”, spune profesoara de fizică Geta Dumitru,  nemulţumită de propunerea Ministerului Sănătăţii. La medic doar când nu mai pot Nici reprezentanţii Colegiului Medicilor nu sunt prea optimişti cu privire la eficacitatea introducerii sistemului de coplată. Aceştia spun că, în ciuda faptului că în alte ţări este un succes, la noi nu va duce nici la  eliminarea şpăgii şi nici a micilor „atenţii” din partea pacientului şi nici nu va facilita accesul asiguratului la serviciile de sănătate, ci, dimpotrivă. Starea economică tot mai precară a românilor îi va face să se gândească de două ori înainte să decidă dacă vizita la medicul de familie pentru un control de rutină sau pentru o serie de analize generale sunt „absolut necesare”. "Există mai multe principii de coplată în sistemul de sănătate. Cel propus de ministrul Bazac, după opinia mea, va introduce un element de discriminare în sistemul de sănătate şi va împiedica accesul la serviciile de sănătate”, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

„Sunt de acord cu plata, dar atunci haideţi să nu ne mai chinuim oamenii apţi de muncă să mai plătească o grămadă de contribuţii. Plătim şi contribuţii,  şi investigaţii medicale”, este de părere şi Dana, care adaugă că măsura o va determina să se îndrepte către serviciile medicale private.

Sunteţi de acord cu plata simultană a contribuţiei pentru asigurările de sănătate (CAS) şi a vizitei la medicul de familie?  Este coplata salvarea sistemului medical din România?

Ne puteți urmări și pe Google News