Limitarea plăților cash. Mesajul unui mare hipermarket

Limitarea plăților cash. Mesajul unui mare hipermarket Sursa foto: Dreamstime

Începând cu data de 11 noiembrie, magazinele de tip cash and carry vor impune restricții pentru plățile în numerar, limitându-le la suma de 2000 de lei pe zi pentru fiecare client.

În contextul acestei situații, Metro a transmis un comunicat pentru a informa clienții cu privire la noile reglementări fiscale.

Începând cu data de 11 noiembrie, limitele pentru plățile cash făcute de companii sau acceptate de acestea vor fi reduse cu aproximativ 80%.

Metro, mesaj referitor la plățile cash

Conform Legii nr. 296/2023, începând din 11.11.2023, plățile cash vor fi limitate la valoarea de 2000 RON TVA inclus/CUI/zi”, este mesajul pe care l-a transmis, astăzi, Metro, către clienţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Limita pentru încasările de la entitățile menționate anterior a fost redusă la 1.000 de lei pe zi de la o singură persoană (față de plafonul anterior de 5.000 de lei).

În plus, încasările efectuate de magazinele tip cash and carry sunt acum limitate la 2.000 de lei pe zi de la o singură persoană. Comparativ cu limita anterioară de 10.000 de lei.

Metro cash and carry

Metro. Sursa foto: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Limita pentru plățile la magazinele tip cash and carry a fost redusă la 2.000 de lei pe zi. Asta în comparație cu 10.000 de lei anterior.

Plățile către entitățile menționate sunt acum restricționate la un plafon de 1.000 lei pe persoană. Dar, nu trebuie să depășească suma totală de 2.000 de lei pe zi.

Aceasta reprezintă o modificare față de limita anterioară de 5.000 de lei pe persoană și 10.000 de lei pe zi.

De asemenea, plafonul pentru plățile din avansuri pentru decontare a fost ajustat la 1.000 de lei pe zi pentru fiecare persoană care a primit astfel de avansuri (față de 5.000 de lei anterior).

Măsurile Guvernului se vor reflecta în prețurile pentru consumatori

Schimbările fiscale și bugetare implementate de Guvern provoacă o mare îngrijorare în sectorul privat. Cea mai mare preocupare fiind legată de creșterea prețurilor care va afecta disponibilitatea produselor pe rafturile magazinelor.

Limitarea plăților cu numerar reprezintă o problemă majoră. Aproape jumătate din populația României nu deține carduri, iar aplicarea acestor măsuri afectează negativ comunitățile rurale, unde lipsesc bancomatele și o parte semnificativă a populației este în vârstă și se bazează pe plăți cu numerar pentru cumpărături.

Aceste acțiuni nu au fost gândite și aplicate în mod corespunzător, având un impact negativ asupra pieței și consumatorilor. O scădere inițială a vânzărilor este de așteptat, influențând producția de alimente și întregul lanț de distribuție. În ciuda acestui fapt, pe termen lung, situația s-ar putea regla”, a declarat Dragos Frumosu, președintele SINDALIMENTA.

O lume fără plățile cash va oferi mai multe avantaje băncilor

Sebastian Bodu, care a ocupat anterior funcția de șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și a fost consilier al fostului premier Ludovic Orban, susține că numerarul trebuie să fie protejat.

Și asta deoarece funcționează întotdeauna, indiferent de situații care pot să ducă la întreruperea electricității sau a semnalului.

De asemenea, Bodu evidențiază că o societate în care nu se mai folosește numerarul ar oferi băncilor libertatea de a crește taxele pentru administrarea conturilor. Dar și dobânzile, în orice moment și în orice cuantum.