Țara care ucide Mediterana cu deșeuri din plastic

Țara care ucide Mediterana cu deșeuri din plastic

Franța este țara din jurul Mediteranei, care produce cele mai multe deșeuri din plastic. Peste 10 000 de tone pătrund în această mare semi-închisă

Potrivit unui raport publicat vineri de WWF, Franța a produs 4,5 milioane de tone de deșeuri din plastic în 2016, adică 66,6 kg pe persoană, potrivit acestui raport publicat în ajunul Zilei Mondiale a Oceanelor. Deși 98% din total (4,4 milioane de tone) au fost colectate, doar 22% au fost reciclate, scrie AFP.

Un procent de 2% din deșeurile din plastic generează "scăparea a 80.000 de tone de material plastic în natură", din care 11.200 de tone "pătrund în Marea Mediterană", a calculat ONG-ul. Potrivit WWF, pescuitul, acvacultura și transportul maritim reprezintă 9% din această poluare. "Vasele de crab, plasele de scoici și containere sunt printre resturile găsite", spune ONG-ul de mediu.

Râurile transportă 12% din deșeurile de plastic găsite pe mare. Activitățile de coastă reprezintă cea mai mare parte a poluării (79% sau 8,800 tone) din Mediterana franceză, "datorită în special gestionării defectuoase a deșeurilor și poluării și a impactului activităților turistice și de agrement ".

Ne puteți urmări și pe Google News

Concentrația resturilor de plastic este deosebit de ridicată în apropiere de Marsilia, Nisa și Corsica, ceea ce poate fi explicat în parte prin "activități turistice și de agrement". Un alt factor este faptul că sistemul de reciclare a deșeurilor este mai puțin eficient în departamentele mediteraneene. "Rata depozitului de deșeuri este deosebit de ridicată în anumite zone", cum ar fi Marsilia și Corsica, cu prezența haldelor deschise, spune WWF.

Această poluare din plastic, pe lângă impactul asupra faunei și florei, are un cost semnificativ, avertizează din nou raportul: impactul pentru pescuit este estimat la 12 milioane de euro (resturi de plastic în motoarele de bărci sau de plase) , 21 de milioane pentru comerțul maritim  și 40 de milioane pentru turism. Costul de curățare a coastei este estimat la 3 milioane de euro.

Este necesar să se ajungă la "scurgeri zero în natură" și "să se promoveze materialele reutilizabile, în special pentru containere", indică  Isabelle Autissier, președintele WWF France. În ceea ce privește promisiunea lui Emmanuel Macron de a realiza 100% materiale plastice reciclate în 2025, "există un pic de efecte în urma anunțului", declară ea. "Toți vorbesc despre reciclare, dar nu suntem familiarizați cu condițiile de reciclare", spune Autissier. Un obiectiv mai bun ar fi "să spunem că Franța își va reduce consumul de plastic" cu un anumit procent.