„Planurile NATO privind desfăşurarea de trupe în România sunt INADECVATE şi CONFLICTUALE

„Planurile NATO privind desfăşurarea de trupe în România sunt INADECVATE şi CONFLICTUALE

Planurile NATO de a desfăşura forţe militare în România, foarte aproape de frontiera cu Rusia, sunt „inadecvate şi conflictuale”, susține purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici.

„De fapt, asistăm la o transformare treptată a acestei ţări (n.r. - România) într-un alt punct de sprijin pentru SUA şi NATO în apropiere de frontiera cu Rusia. Am comentat în mod repetat astfel de paşi ai statelor membre NATO, observând maniera conflictuală şi evidenţiind inadecvarea şi caracterul redundant, atât din punct de vedere militar, cât şi financiar", a spus Lukaşevici.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus, Guvernul român sacrifică securitatea regiunii prin faptul că acceptă desfăşurarea de forţe militare ale blocului nord-atlantic.

"Cineva ar putea trage concluzia că actualele autorităţi române, pentru a-şi spori 'profilul' în ochii strategilor străini, sunt dispuse să sacrifice stabilitatea în regiunea Mării Negre din motive tactice", a mai afirmat Lukaşevici, potrivit Sputnik.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a declarat de asemenea că Rusia nu reprezintă, cu certitudine, o ameninţare pentru România sau pentru orice altă ţară şi, de aceea, afirmaţiile privind 'caracterul defensiv' al activităţilor NATO, în lumina falselor acuzaţii privind agresiunea Moscovei, nu au niciun sens, mai notează agenţia oficială rusă.

La 2 aprilie, comentând de asemenea disponibilitatea României de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul său, Lukaşevici afirma că creşterea numărului trupelor NATO în Europa de Est este un pas periculos fără precedent şi care încalcă acordurile Rusiei cu Alianţa, relata agenţia oficială rusă TASS.

El declara tot atunci că, dacă "guvernul României consideră că este posibil să sporească prezenţa NATO pe teritoriul său", atunci "trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acest pas şi consecinţele pentru securitatea regiunii".

Afirmaţiile de săptămâna trecută ale purtătorului de cuvânt al MAE rus nu au rămas fără răspuns din partea oficialilor români.

Premierul Victor Ponta a transmis imediat, pe reţelele de socializare, că deciziile autorităţilor române sunt cele cele mai bune pentru România şi partenerii săi. "Un răspuns foarte foarte foarte clar - DA, suntem conştienţi că deciziile noastre sunt cele mai bune pentru România şi partenerii nostri!!", scria la 2 aprilie Ponta, făcând referire la declaraţia purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

La 3 aprilie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, la rândul său, că România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei şi că protecţia de către NATO a flancului estic este urmare a atitudinii Federaţiei Ruse.