Evenimentul ZileiSocialPlanurile lui Turcescu la Evenimentul zilei: „Așa va arăta jurnalismul viitorului.”

Planurile lui Turcescu la Evenimentul zilei: „Așa va arăta jurnalismul viitorului.”

Planurile lui Turcescu la Evenimentul zilei: „Așa va arăta jurnalismul viitorului.”
Într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu pe blog şi pe YouTube, Robert Turcescu a vorbit despre revenirea la Evenimentul zilei, despre planurile pe care le are cu noul proiect, dar şi despre cum va arăta jurnalismul viitorului.
Robert Turcescu a (re)venit în echipa Evenimentului Zilei. De această dată în calitate de coordonator al proiectului EVZ TV, alături de Mirel Curea.
Planurile lui Turcescu la Evenimentul zilei – „Ion Cristoiu: Bun găsit, domnule Robert Turcescu. Am înţeles că-n ipostaza… Am înţeles că v-aţi întors în presă… Cam aşa am citit eu o ştire, că aţi primit o funcție la Evenimentul zilei… Dacă vreţi să-mi spuneţi despre ce este vorba?

Robert Turcescu: Bună seara, maestre. Maestre, de întors în presă… ştiţi cum este, nu prea pleci niciodată din presă. Evenimentul zilei sau al zilelor pe care le trăiesc eu acum este legat şi de ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă cu Evenimentul zilei.

Dan Andronic şi colegii mei de la Evenimentul zilei mi-au propus să ajut mai ales formatul video al Evenimentului zilei cu experiența pe care o am în televiziune de atâta amar de ani, cu ideile pe care le-am avut.

Ştiţi că eu am lansat şi primul proiect de televiziune online, la care aţi colaborat şi dumneavoastră. Ne-am văzut acolo, pe Unde TV, seri întregi. Era, aşa, o chestiune care la vremea respectivă părea să nu aibă sorţi de izbândă, dar uite că azi, la ora la care vorbim, ce făceam atunci eu cu dumneavoastră, în fiecare seară, comentând actualitatea prin Skype sau în studioul Unde TV, a devenit normă pentru ceea ce înseamnă televiziunea.

Turcescu: Voi relansa proiectul EVZ TV

Planurile lui Turcescu la Evenimentul zilei – Pe scurt, voi relansa proiectul Evenimentul zilei TV din toate punctele de vedere, atât sub aspect tehnic, cât şi editorial. Mă bazez pe echipa de la Evenimentul zilei şi pe o serie de colaborări pe care am început deja să le contactez şi să le contractez.

Am avut o discuţie foarte bună împreună cu echipa de la Evenimentul zilei, cu Dan Andronic, cu Mirel Curea, cu toţi cei care sunt implicaţi în acest proiect, cu Simona Ionescu, cu Alecu Racoviceanu…

Discutăm deja despre multe propuneri şi planuri de viitor. Vom porni cum se porneşte, în etape, şi cred că foarte curând se va observa şi schimbarea de cadratură, şi schimbarea de decor, şi schimbarea de format pentru ceea ce înseamnă zona de online.

Dumneavoastră (n.r. – Ion Cristoiu), deja, în momentul de faţă, aş putea spune că aveţi o experienţă vastă în domeniu, atât cu blogul personal, cât şi cu colaborarea cu Aleph News.

Înţelegeţi mult mai bine decât mulţi alţii şi vă felicit pentru asta, pentru că mi se pare – şi fără să vă linguşesc, pentru că ştiţi că nu sunt genul – o performanţă incredibilă ca după o viaţă petrecută cu condeiul în mână să faceţi acest salt uluitor, care nu-i uşor deloc la ceea ce înseamnă media în audio-vizual, care e complicată, cum spuneam.

Dar uite că vă vedeţi extraordinar extraordinar de bine… V-am şi întrebat în urmă cu doar câteva săptămâni ce kit de cameră plus kit de lumini v-aţi achiziţionat.

Pentru că în comparaţie cu cei care fac televiziune de ani mulţi, dumneavoastră… Ei nu înţeleg cât de importantă este lumina într-o transmisiune tv, cât de important este sharful într-o transmisiune tv, mai ales că acum camerele au sharf automat, dar nu-şi cumpără nişte scule…

Şi chiar dacă te filmezi cu telefonul mobil, cât de importante este cum îl ţii în mână, să nu tremure imaginea şi să-l ţii pe un stativ. Îţi cumperi un stativ cu 10 lei şi l-ai pus acolo…

(Ion Cristoiu îl întrerupe)… Sau, daţi-mi voie să nu fac fac eu publicitate… Device-urile alea cu stabilizator… Osmo Mobile…  Eu am ajuns deja la Osmo Mobile 4.

Planurile lui Turcescu la Evenimentul zilei

Ion Cristoiu: Domnule Robert Turcescu, eu am urmărit ce au făcut ei până acum în televiziune… Erau… Dumneavoastră, înţeleg – şi mi-am dat seama şi vă invidiez –, vreţi să faceţi o televiziune a unui ziar. Şi daţi-mi voie să vă încurajez… În Borgen, în ăsta… L-aţi văzut?

Robert Turcescu: Cum să nu? L-am văzut cap-coadă!

Ion Cristoiu: Mai ţineţi minte că acolo tabloidul ăla are o televiziune?

Robert Turcescu: Da. Ăla a fost un băiat foarte deştept. A intuit ce vrea publicul.

Ion Cristoiu: Aţi văzut acolo… Acela are o televiziune şi prin ea câştigi, nu prin ediţia scrisă…

Robert Turcescu: Fără discuţie! Maestre, asta este lumea în care trăim.

Ion Cristoiu: Şi dumneavoastră chiar vreţi să faceţi televiziune, televiziune, nu numai interviuri…

Robert Turcescu: Exact. Vreau să fac actualitate. Vreau să fac evenimente în actualitate. Vreau să fac intervenţii în direct. Vreau să pun în prim-plan şi asta este o chestiune de când eu făceam emisiunea România în direct şi mai apoi Unde Tv… Cred că este foarte important să aduci în faţa… Nu numai jurnalistul să discute cu interlocutorul în studio… E foarte importantă implicarea publicului. Vine domnul Ion Cristoiu la emisiune, Turcescu îi pune 3 întrebări şi 30 de întrebări i le pun cei care privesc în acel moment emisiunea.

Pentru că ăsta este şi succesul reţelelor de socializare, maestre. Oamenii se săturaseră doar să citească ziarul. Voiau să fie ei înşişi creatori de conţinut. Astăzi e o poftă teribilă a publicului de a pune întrebări. Sunt unii care spun: «băi, vreau să-l întreb eu pe medicul cutare ce şi cum cu vaccinul pentru că nu mă mulţumeşte cum a întrebat în legătură cu vaccinul Turcescu sau Cristoiu».

Şi atunci vreau să pun eu (n.r. – telespectatorul) întrebarea. Dă-i ocazia omului pe o platformă de genul acesta să pună el întrebările. Este foarte important să implicăm publicul câtă vreme, după cum spuneam, un om care are un telefon în mână, mai ales din noua generaţie, s-ar putea să facă nişte reportaje extraordinare. Sau să surprindă nişte lucruri extraordinare cu camera video.

Cum vede Robert Turcescu un ziar modern

Deci asta este lumea în care trăim. Despre asta vorbim. Şi atunci un ziar modern, care vrea să se adapteze timpurilor pe care le trăim, aşa cum spuneaţi mai devreme, trebuie să aibă anexată, haideţi s-o numim televiziune. De fapt, o structură de video-jurnalism foarte puternică. Despre asta vorbim.

Ion Cristoiu: Ştiu. Mă întreb cum dracu’ nu mi-a trăsnit mie prin cap? Într-adevăr, ar fi fost singura provocare pe care aş fi acceptat-o la o gazetă, pentru că e o noutate. Şi anume, video-jurnalism. Pentru că televiziunile clasice, care sunt tot mai mult pe ducă, presupun studiouri, lumini, invitat pe care-l aduci… Ştiindu-vă ca un foarte bun gazetar, probabil o să daţi şi dezvăluiri. Borgen, ăla, trăieşte prin scupuri…

Robert Turcescu: Bineînţeles! Asta e ideea! Ai un scup şi poate-l ai încă înainte de a-l publica pe pagina ziarului… Vii şi spui că în 10 minute – că vorbim, totuşi, şi despre ce se întâmpla în Borgen – «pe pagina ziarului nostru veţi citi o anchetă amplă despre Cutărică şi Cutărescu». Atenţie foarte mare, vă dau doar un teasing aici sau vă arăt doar un document… «Avem documentul cutare, îl găsiţi în 10 minute pe site-ul ziarului!»

Turcescu, deranjat de reacţiile despre revenirea la EVz

Păi asta este, despre asta vorbim în acest moment. Iar eu, maestre… Mai ales că am citit astăzi (n.r. – miercuri, 21 ianuarie 2021) nişte comentarii… Încerc să găsesc un cuvânt, să nu fie nici…

Ion Cristoiu: A, ştirea? (n.r. – despre revenirea lui Robert Turcescu la Evenimentul zilei)

Robert Turcescu: Mdaa… Dar îmi daţi voie să rostesc… O ştire scrisă de nişte căcăcioşi. Iertaţi-mă, trebuie s-o spun. Nişte căcăcioşi care s-au gândit că e momentul, vezi Doamne, să-i dea ei o palmă lui Robert Turcescu. Şi căcăcioşii ăştia cu ştirea respectivă, pe care n-am băgat-o prea mult în seamă… Dar mă uitam, aşa, cu milă la ei. Ăştia n-au mai făcut jurnalism, hăhăhă!… Dacă au făcut vreodată în urmă cu 10, 15, chiar 20 de ani. Şi acum vin ei şi analizează ce se întâmplă cu jurnalistul Turcescu sau cu alţi jurnalişti. Păi, măi, fraţilor… Jurnalismul – şi dumneavoastră o puteţi spune cu asupra de măsură – s-a modificat atât de tare în ultimii ani încât de la o zi la alta te scarpini pur şi simplu în vârful capului şi te întrebi: «Bă, ce e cu lumea asta a jurnalisticii? Ce naiba mai apare? Ce scule se mai inventează?»

Televiziunile de azi, OTV-ul de ieri

O să ajungem să trăim, eu vă spun că o să ajungem să trăim… O iau şi eu ca Dan Diaconescu, care făcea premoniţii în legătură cu felul în care va arăta televiziunea românească… Și a avut dreptate, pentru că toate televiziunile acum sunt ceea ce făcea Dan Diaconescu la OTV. Eu spun așa: vom vedea în curând jurnalism făcut cu casca pe cap și cu o cameră pe cap care transmite în timp real tot ceea ce face jurnalistul ăla. Asta vom vedea. Vom vedea 24 ore din 21 live reporteri și jurnaliști care vor transmite pur și simplu live pe un canal tot ce fac ei în ziua aia, cu cine se întâlnesc, cu cine stau de vorbă. Așa va arăta jurnalismul viitorului. Totul se petrece live. Nu mai există viață privată, off the record… Nu! Nu, astea s-au terminat. Totul se întâmplă live în momentul de față și publicul e flămând să ciupească bucăți din astea de realitate din viețile altora. E pur și simplu flămând după așa ceva.

Pentru restul dialogului dintre Ion Cristoiu și Robert Turcescu, vă rugăm să dați play de la minutul 19:40. Sunt informații și mai spectaculoase decât cele prezentate.

notă: intertitlurile aparțin autorului

Robert Turcescu, invitat în emisiunea Dosare de presă, realizată şi prezentată de Mirel Curea, redactor-șef adjunct al site-ului evz.ro.


Accesează: