Planurile lui Soros pentru Europa. De ce vrea filantropul ca UE să se îndatoreze veșnic?

Planurile lui Soros pentru Europa. De ce vrea filantropul ca UE să se îndatoreze veșnic?

 Cu câteva luni înainte de a nouăzecea aniversare, George Soros nu încetează să țeasă planuri mari. Crede că soarta Uniunii Europene e în cumpănă, dar știe care dar putea fi soluțiile, atât din punct de vedere politic, cât și economic.

 "Sunt foarte îngrijorat de supraviețuirea UE, deoarece este o uniune incompletă. Acest proces era în curs de finalizare, dar nu s-a încheiat niciodată și acest lucru face ca Europa să fie vulnerabilă.

Nu doar pentru că este o uniune la mijlocul, dar și pentru că se bazează pe statul de drept. Angrenele justiției sunt foarte lente, în timp ce amenințările similare cu coronavirusul circulă cu mare viteză", a declarat George Soeos într-un interviu acordat ziarului italian IlSole24Ore..

Că George Soros este un mare sprijinitor al uniunii politice (sau, dacă preferați, al imperiului european), mult mai interesante sunt cuvintele despre „statul de drept”.

Să se fi hotărât George Soros să arunce peste bord tot eșafodajul construit cu atâta cheltuială și migală- de la legislația progresistă la rețelele de magistrați gata să o implementeze?

Greu de crezut. Marea supărare a lui Soros este hotărârea luată de Curtea Constituțională germană că una dintre deciziile Curții de Justiție a UE privind politicile Băncii Centrale Europene (BCE) este greșită și nu trebuie aplicată,

Potrivit lui George Soros, „sentința reprezintă o amenințare capabilă să distrugă UE ca instituție de drept”.

Când a intrat în UE, spune filantropul,  „Germania a fost de acord să respecte legea europeană. Dar hotărârea ridică o problemă și mai mare: dacă instanța germană poate pune la îndoială deciziile Curții Europene de Justiție, și alte țări vor putea să facă același lucru?

Pot Ungaria și Polonia să decidă dacă trebuie să respecte legislația europeană sau ceea ce este stabilit de instanțele respective? Această întrebare se referă la esența unirii, care se bazează pe statul de drept".

Ideea e clară, Soros vrea ca toată puterea să fie în mâna instanțelor europene și a eurobirocraților aleși în urma unor negocieri de culise. Așa se explică, de altfel, și noile atacuri împotriva liderilor politici care insistă că statele naționale trebuie să-și păstreze suveranitatea în fața organismelor internaționale.

Soros susține că Salvini "se mobilizează pentru ca Italia să iasă din euro și, de asemenea, din UE".  Din fericire, explică Soros, „popularitatea sa personală (a lui Salvini m.r.) a scăzut de la părăsirea guvernului, însă cauza lui atrage în continuare adepți. Aceasta reprezintă o altă amenințare existențială pentru UE”.

În ceea ce-l privește pe marele său inamic, Donald Trump, Soros crede că președintele american  “ar dori să acționeze ca dictator, dar el nu poate face asta, deoarece în Statele Unite există o constituție pe care oamenii o respectă în continuare și asta îl va împiedica să facă anumite lucruri”.

Dacă atacurile la adresa lui Trump și Salvini nu sunt o premieră, mult mai interesantă este pledoaria pe care o face Soros pentru obligațiunile perpetue care ar „salva” Uniunea Europeană.