Planurile lui Macron – moralizarea vieții politice și guvernarea prin ordonanțe | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Planurile lui Macron – moralizarea vieții politice și guvernarea prin ordonanțe | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Pe principiul «învingătorul ia totul», presa franceză, care nu i-a fost de altfel ostilă nici în campania electorală, se ocupă zilele acestea să îi găsească toate virtuțile președintelui ales, Emmanuel Macron

Două documentare care încearcă să decripteze personajul Emmanuel Macron au fost difuzate de TF1 şi France3 însă, chiar urmărind camera instalată în mijlocul echipei de campanie timp de trei luni, enigma Macron rămâne la fel de impenetrabilă. Aflăm că, uneori, e cazul chiar și pentru soția lui, Brigitte…

Alianța cu Hollande

Ce am înţeles totuşi este proximitatea care rămâne aceeaşi între Macron şi Hollande. Complicitatea pe care au afişat-o cei doi preşedinţi (fostul şi viitorul) în timpul ceremoniilor consacrate capitulării Germaniei naziste, dă un nou elan specul ațiilor privind o reciclare a grupării Hollande prin intermediul En Marche; numărul din ce în ce mai mare de ralieri din partea socialiștilor, care își părăsesc barca pe cale să se scufunde, este un argument în plus. Ultimul în barcă: fostul prim ministru, Manuel Valls.

Macron a demisionat din fruntea mişcării pe care a creat- o, care devine partid politic sub numele La Republique en Marche. Candidaturile pentru legislative vor fi prezentate joi, în toate cele 577 de circumscripții, şi anunţă demisii atât din partea PS, cât şi din partea republicanilor.

Agenda președintelui

Printre numele de potenţiali prim- miniştri, care circulă pe piaţă, se numără şi câţiva republicani, în special din gruparea juppeistă. Or, în cazul exploziei LR, singura opoziţie care rămâne în faţă lui Macron sunt extremele: extrema dreaptă, cu FN, și extrema stângă cu Insoumis (Jean-Luc Melenchon).

Agenda noului preşedinte este deja plină. Noul primministru va fi numit lunea viitoare, marţi va fi numit guvernul, miercuri va avea loc primul Consiliu de Miniştri, iar printre primele măsuri pe care Emmanuel Macron vrea să le ia se află o lege privind moralizarea vieţii politice. Parlamentarii nu vor mai avea dreptul să angajeze membri ai familiilor lor, de exemplu.

Mult mai problematic este faptul că noul preşedinte vrea să guverneze prin ordonanţe, în special în ceea ce priveşte legislaţia socială. Primele manifestații de protest au avut deja loc la Paris.

În sfârşit, Macron are intenţia să creeze un statut oficial la Elysée pentru soţia lui, Brigitte. El evocă o ipocrizie franceză căci în fiecare mandat, partenera mai mult sau mai puţin oficială a preşedintelui a beneficiat de un cabinet la Elysée şi de o gardă de corp.

În plan extern, Emmanuel Macron va intra în pâine imediat cu un summit NATO, o reuniune a Consiliului UE și o reuniune a G7 în următoarele două luni. În marginea summitului NATO s-a anunţat deja o întâlnire Macron- Trump şi o alta cu preşedintele Turciei, Recep Erdogan.

Ne puteți urmări și pe Google News