Planuri după inundaţii

Planuri după inundaţii

Autorităţile încep reconstrucţia zonelor afectate.

Odată trecute apele, începe reconstrucţia. Acesta este mesajul transmis, ieri, pe diferite căi, de autorităţile române către sinistraţii din Moldova.

Tonul a fost dat de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, care a cerut autorităţilor locale să se implice în selectarea firmelor de construcţii pentru reclădirea caselor inundate şi să angajeze doar constructori care dispun de suficienţi muncitori.

Premierul a impus chiar şi un termen-limită de finalizare a lucrărilor: decembrie anul acesta.   La rândul lor, ministrul internelor, Cristian David, şi cel al transporturilor, Ludovic Orban, au insistat pe asigurarea ajutoarelor şi distribuirea echitabilă a acestora către sinistraţi şi pe refacerea infrastructurii afectate de ape.

Tăriceanu vrea doar constructori serioşi

Seria declaraţiilor oficiale a fost deschisă de premierul Tăriceanu. Acesta le-a cerut miniştrilor care au participat la reuniunea de ieri, a Comitetului operativ pentru situaţii de urgenţă, să selecteze cu atenţie firmele de construcţii pentru refacerea caselor inundate şi să angajeze doar constructori care dispun de suficienţi muncitori.   Primul-ministru a acordat o atenţie deosebită şi îmbunătăţirii stării de spirit a sinistraţilor din Moldova, cerându-i ministrului Cristian David să menţină jandarmii, poliţiştii şi pompierii în zonele afectate, pentru ca oamenii să nu se simtă „abandonaţi“.

În replică, David a arătat că prioritatea „zero“ este, în acest moment, asigurarea ajutoarelor şi distribuirea echitabilă a acestora. Potrivit ministrului internelor, autorităţile au intrat deja în a doua etapă a planului privind îndepărtarea efectelor inundaţiilor, cel care priveşte identificarea tuturor celor afectaţi şi punerea unor spaţii de cazare la dispoziţia acestora.

Preţul refacerii infrastructurii: 50 de milioane de lei

Tot ieri au fost prezentate şi concluziile finale în legătură cu efectele inundaţiilor asupra infrastructurii. Potrivit ministrului transporturilor, Ludovic Orban, au fost afectaţi 111 kilometri de drumuri naţionale, dar şi 12 poduri şi patru podeţe.

Termenul prezentat de ministru pentru refacerea drumurilor şi a podurilor a fost 30 septembrie, iar valoarea investiţiilor se va ridica la 37 de milioane de lei. Acestora li se adaugă costurile refacerii celor cinci linii de cale ferată distruse de ape, care se vor ridica la 13 milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News