Planuri de colaborare între România și Ucraina pentru refacerea infrastructurii energetice. Detalii din partea ministrului ucrainean al energiei

Planuri de colaborare între România și Ucraina pentru refacerea infrastructurii energetice. Detalii din partea ministrului ucrainean al energiei Sursa foto: Facebook

Herman Haluşcenko, ministrul ucrainean al energiei, a anunțat că România ia în considerare posibilitatea de a direcționa o parte din veniturile companiilor din sectorul energiei către reconstrucția infrastructurii energetice din Ucraina.

Conform declarațiilor oficialului ucrainean în urma întâlnirii cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, companiile din sectorul energetic din România au înregistrat venituri suplimentare ca rezultat al creșterii prețurilor în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

România analizează redirecționarea veniturilor din energie pentru susținerea infrastructurii ucrainene

„În timpul întâlnirii, miniștrii au acordat o atenție deosebită apelului Ministerului Energiei al Ucrainei către partenerii străini de a împărți veniturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obţinut ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina şi care a dus la majorări semnificative de preț pe piețele de energie și, apoi, la venituri suplimentare pentru cei de pe piaţa respectivă”, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei de la Kiev.

În urma apelului, ministrul român al energiei, Virgil Popescu, a răspuns afirmativ și a informat partea ucraineană cu privire la disponibilitatea României de a examina această inițiativă. În cadrul întâlnirii desfășurate la Londra, Herman Halușcenko și Luminiţa Odobescu au discutat și analizat modalități și direcții pentru implementarea acestor intenții.

Ne puteți urmări și pe Google News

UE acordă împrumuturi de până la 100 de milioane de euro pentru reconstrucţie

La jumătatea lunii iunie, Comisia Europeană a anunţat că Ucraina va beneficia de împrumuturi suplimentare în valoare de până la 100 de milioane de euro (108 milioane de dolari) din partea Uniunii Europene, destinate reparării daunelor cauzate de război.

Suntem hotărâţi să readucem viaţa tuturor comunităţilor din Ucraina care suferă de agresiunea Rusiei”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Banca Europeană de Investiții (BEI) va acorda împrumutul necesar, care va fi utilizat în principal pentru reconstrucția infrastructurii municipale și reparația liniilor de transmisie a energiei electrice ale Ucrainei.

Potrivit Comisiei Europene, Uniunea Europeană a furnizat deja aproximativ 70 de miliarde de euro pentru Ucraina începând cu declanșarea războiului de agresiune al Rusiei. Această asistență include și o finanțare de 2,4 miliarde de euro de la BEI.