„Planul Simion”, investigat pe tema colectării datelor personale. Ce spune legea

„Planul Simion”, investigat pe tema colectării datelor personale. Ce spune legea Sursă foto: Facebook/AUR

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) intervine în cazul sutelor de oameni care își dau datele personale în speranța că vor obține un apartament conform „Planului Simion”. Instituția a anunțat că a demarat o investigație și a explicat ce spune legea în privința colectării datelor personale.

Planul lui Simion cu case ieftine

AUR a lansat recent o inițiativă controversată numită „Planul Simion” prin care li se promit românilor apartamente la prețuluri de doar 35.000 de euro.

În fața centrelor amenajate special pentru acest proiect, sute de oameni au format cozi pentru a semna precontracte pentru casele primise. Evident, punându-și la dispoziție datele personale.

ANSPDCP s-a autosesizat

Planul Simion

Planul Simion propus de politicianul AUR Sursa foto. EVZ

Știripesurse.ro a solicitat Instituției care se ocupă cu prelucrarea datelor personale un punct de vedere vizavi de colectarea datelor personale în cadrul așa numitului „Plan Simion” și să clarifice dacă această acțiune încalcă prevederile legale privind protecția datelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instituția a răspuns că s-a autosesizat în acest sens și că a demarat și o investigație referitoare la „Planul Simion.”

Răspunsul Autorității

ANSPDCP a răspuns oficial pe 30 iulie 2024, subliniind câteva aspecte esențiale.

Conform art. 4 pct. 7 din Regulamentul (UE) 2016/679 (GDPR), partidele politice sunt considerate operatori de date. Acestea sunt obligate să respecte prevederile GDPR, inclusiv colectarea și prelucrarea datelor personale doar cu consimțământul persoanei vizate sau în alte condiții legale prevăzute de art. 6 și art. 9 din regulament.

Regulamentul stabilește că prelucrarea datelor personale este legală doar dacă se aplică cel puțin una dintre următoarele condiții:

  • Consimțământul persoanei vizate.
  • Necesitatea prelucrării pentru executarea unui contract.
  • Necesitatea îndeplinirii unei obligații legale.
  • Protejarea intereselor vitale ale persoanei vizate sau ale altei persoane fizice.
  • Îndeplinirea unei sarcini care servește un interes public sau exercitarea autorității publice.
  • Interesele legitime urmărite de operator sau de o parte terță, cu excepția cazului în care prevalează interesele sau drepturile fundamentale ale persoanei vizate.

ANSPDCP a confirmat că a primit sesizări cu privire la acțiunea AUR și că acestea au fost reținute pentru exercitarea competențelor de investigare ale instituției.