Planul SECRET ruso-american pentru Orientul Mijlociu

Planul SECRET ruso-american pentru Orientul Mijlociu

Washingtonul și Moscova par să fi căzut de acord cum să stingă incendiul din Orient, însă puzzle-ul este foarte complicat.

Folosindu-se de bazele puse de acordul de la Viena privind Iranul, Washingtonul se află într-un dialog intens cu Moscova și cu Teheranul, pentru a încerca salvarea regimului de la Damasc al lui Bashar Al-Assad, văzută ca o cheie a politicilor regionale, inclusiv crearea unei ample coaliții împotriva ISIS, notează site-ul israelian Debka.

Arabia Saudită și aliații ei din Golf sunt curtați asiduu pentru a se alătura acestui plan. Veriga de legătură este ministrul de Externe al Omanului, Khalid bin Mohamed Al-Attiyah, brokerul secret care a adus la masa negocierilor Iranul și Statele Unite pentru un acord nuclear.

Miercuri 7 august, Barack Obama a oferit un prim indiciu al planului pe care îl are în vedere în Orientul Mijlociu:

„S-a creat o oportunitate pentru noi de a ajunge la o rezolvare politică în Siria, parțial pentru că atât Rusia cât și Iranul, cred, recunosc că perspectivele nu sunt bune pentru Assad. Nici unul dintre acești protectori nu este prea sentimental; nu par prea preocupați de dezastrul umanitar creat de Assad și acest conflict care durează de șapte ani, însă sunt îngrijorați de efectul unei potențiale prăbușiri a statului sirian.”

Pe 9 august, în cadrul unui interviu la CNN, președintele american avea să revină asupra subiectului:

„Există vreo posibilitate ca începînd discuțiile asupra acestui subiect delicat (acordul nuclear cu Iranul - n.r.) să începem discuții mai largi privind Siria, de exemplu, și disponibilitatea tuturor părților implicate de a ajunge la o tranziție politică, care să păstreze integritatea teritorială a țării, și care să nu alimenteze pe viitor dezvoltarea ISIS sau a altor organizații teroriste? Cred că este posibil. Însă nu cred că se poate întâmpla imediat.”

Administrația americană și partenerii ei sunt uniți de dorința de a distruge ISIS, dar rămân  divizați în multe alte prvințe. Așa că procesul se derulează foarte lent.

Primul obiectiv este Siria, sângerosul câmp de luptă unde în ultimii cinci ani au pierit cel puțin 300.000 de oameni și peste 10 milioane au rămas fără adăpost.

Planul care a început să fie aplicat acum zece zile este un troc simplu. Arabia Saudită și Emiratele Unite își vor reduce asistența pentru grupările rebele din Siria, împotriva cărora Assad și armata lui își vor reduce ofensiva. De partea sa, Iranul, alături de Rusia cel mai important aliat al lui Assad, va începe să-și retragă sprijinul pentru insurgenții Houthi din Yemen.

Armistițiul informal din Siria ar putea reprezenta cadrul pentru ca regimul lui Assad și grupurile de rebeli să înceapă negocierile privind un nou guvern la care să participe și opoziția, mai puțin cei afiliați la ISIS sau Frontul Al-Nosra, care este afiliat la Al-Qaida.

În Yemen, Teheranul va înceta să acorde sprijin militar și informativ insurgenților Houthi, care le-au permis acestora să facă față alianței forțelor Arabiei Saudite, Egiptului și Emiratelor Arabe.

Președintele pro-occidental yemenit Abd Rabo Mansur Hadi va fi repus în funcție, în palatul său din capitala Sanaa și îl va invita pe liderul insurgenților, Abdu Malik Al-Houthi, să discute parteneriatul său cu un nou guvern.

Trocul ruso-american, cu participarea Arabiei Saudite și Iranului,  prevede așadar menținerea lui Assad la putere, la schimb cu reinstalarea lui Hadi în Yemen.

Aceste aranjamente sunt urmarea unor intense negocieri, mai mul sau mai puțin secrete, care au avut loc de-a lungul întregii luni iulie. Vizita la Riad, capitala Arabiei Saudite, a șefului serviciilor secrete siriene, generalul maior Ali Mamluk, a fost în bună măsură opera eforturilor diplomatice ale Moscovei.

Planul a fost parafat în capitala Qatarului, Doha, pe 3 august, cu ocazia unei reuniuni la care au participat secretarul de stat John Kerry, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, ministrul de Externe saudit Adel Al-Jubeir și alți diplomați din zona Golfului.

Ministrul de Externe al Iranului Mohamed Jaraf Zarif nu a participat, însă și-a dat în întregime acordul cu o zi înainte, în timpul unei vizite în capitala Omanului, Muscat.

La rândul său, Assad și-a comunicat și el acordul față de plan, trimițându-și ministrul de Externe, Wallid Moallem, la Teheran și Muscat săptămâna trecută.

Însă la Doha, exact când planul era pe cale să fie aprobat, șeful diplomației saudite l-a aruncat în aer cu două noi condiții:

- Riadul nu va accepta ca Assad să rămână în funcție;

- Arabia Saudită nu va colabora cu nici un reprezentant al regimului Assad.

Cele două pretenții ale Riadului par să zădărnicească întreg planul. Între timp, în arenele yemenită și siriană au avut loc noi derulări de evenimente:

- Forțe blindate saudite și ale Emiratelor au desantat în Aden și se îndreaptă spre capitala Sanaa. Rebelii Houthi, antrenați și înarmați de Iran, au fost forțate să se retragă fără să se mai negocieze un rol în viitorul guvern;

- Rebelii sirieni, simțind că ar putea fi abandonați, au trimis o delegație secretă la Teheran pentru a discuta în ce condiții pot începe negocierile cu Assad.

Rușii, îmboldiți de americani, încearcă să-i câștige pe saudiți de partea lor, în timpul vizitei pe care ministrul de Externe Al-Jubeir o va face la Moscova, marți, 10 august, unde se va întâlni cu omologul său Serghei Lavrov. Moscova a anunțat că este gata să arunce în balanță și influența ei pe piața energetică și o viitoare colaborare în acest domeniu cu Riadul.