“Frontul Salvării Naționale acționează de șase luni, domnule”, spunea Nicolae Militaru în 22 decembrie 1989, în timpul ședinței din clădirea Comitetului Central, când membrii noii formațiuni care urma să preia puterea, încercau să-i dea un nume. Și nu mințea. Încă din anul 1982, o grupare formată din militari și civili, elaborase un plan pentru înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceaușescu.
În toamna anului 1984, în timp ce Nicolae Ceaușescu era într-o vizită în Republica Federală Germania, se pregătea o lovitură de stat nefinalizată din cauza măsurilor de contracarare. Nimeni nu și-a dat seama unde a existat fisura din interiorul grupului, astfel încât informațiile să ajungă la cei care puteau opri o astfel de mișcare.
Planul privind înlăturarea șefului statului avea patru variante. Prima era momentul plecării lui Ceaușescu în afara țării, cea de-a doua într-una din vizitele din județele țării, a treia în timpul unei zile obișnuite de lucru când urma să fie arestat, iar cea de-a patra ar fi putut avea loc în timpul unei ședințe a Comitetului Politic Executiv. Conform spuselor lui Nicolae Militaru, complotiștii erau ofițeri tineri sau comandanți de subunități.
Totul a început în anii 1970, când Radu Nicolae, căpitan de marină, a fost contactat de un profesor care l-a pus în legătură cu Virgil Măgureanu dorind să știe dacă Ion Iliescu ar putea fi atras într-un complot. Până în 1984, fiecare om implicat în conspirație urma să atragă militari și civili ostili lui Ceaușescu.
În 1982, Nicolae Militaru a luat contact cu Ion Iliescu, cu care a ieșit la o plimbare în Parcul Herăstrău, acela fiind momentul în care Militaru a decis să facă și el parte din complot. Conform spuselor lui Nicolae Militaru, armata avea misiunea ca după momentul loviturii de stat și arestarea celor vizați, să se interpună între poporul român care ar fi ieșit în stradă să o sprijine și forțele care ar fi acționat împotriva puciului militar.
În toamna anului 1982, Virgil Măgureanu a luat pentru prima dată contact cu Ion Ioniță, urmând ca alături de acesta, de Nicolae Militaru și de Ion Iliescu să participe la mai multe întâlniri care aveau ca scop organizarea înlăturării lui Ceaușescu. ION IONIȚĂ
La prima întâlnire din 1984 la care a participat și Radu Nicolae au luat parte Ion Iliescu, Ion Ioniță, Virgil Măgureanu, Nicolae Militaru, s-a decis momentul îndepărtării lui Ceaușescu, optându-se ca acesta să fie în timpul programatei vizite în RFG. Conform spuselor lui Radu Nicolae, întreaga responsabilitate a loviturii de stat era în mâna militarilor, informațiile cu privire la acest puci ajungând cu ajutorul lui Vasile Patilineț, ambasador al României în Turcia, până la Mihail Gorbaciov, membru în Biroul Politic și viitor președinte al Uniunii Sovietice.
Însă, puciul militar nu a avut loc în 1984, ci a fost amânat, cu ghilimele de rigoare, pentru decembrie 1989, moment în care observăm aceeași actori în funcțiile și momentele importante care au ajutat la finalizarea loviturii de stat. Silviu Brucan a declarat că Mihail Gorbaciov ar fi fost de acord ca Nicolae Ceaușescu să fi fost înlăturat doar cu condiția ca Partidul Comunist Român să rămână forța conducătoare a statului, pentru că altfel ar fi fost anarhie în țară. Complotiștii care au organizat și considerat că vor da o lovitură de stat în 1984, s-au reunit și și-au reevaluat acțiunea ca revoluție în 1989.