Ucrainenii ar vrea să-l vadă cât mai repede la Casa Albă pe Donald Trump, după ce încercarea lui Volodimir Zelenski de a-i prezenta lui Joe Biden „planul său de victorie” a fost un eșec.
Mai mult, administrația Biden-Harris a refuzat să permită ucrainienilor să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune primite de la SUA contra unor ținte de pe teritoriul Rusiei.
„Planul de victorie” a lui Zelenski nu a avut succesul scontat
În urma vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Statele Unite ale Americii, ucrainienii nu s-au ales decât cu asigurări că vor primi în continuare bani și că finanțarea nu va fi sistată. Președintele nu a obținut, practic, nimic din ce și-ar fi dorit.
„Planul de victorie” oferit de Vladimir Zelenski a fost privit cu răceală, președintele Joe Biden exprimându-și îngrijorarea cu privire la planul președintelui ucrainean, considerându-l insuficient de detaliat, potrivit The Wall Street Journal. Lipsa de detalii sau frica de amenințările nucleare ale Kremlinului a unui președinte slab, aflat la final de mandat și nevoit să se retragă din cursa prezidențială?
Șansele Ucrainei de a fi admisă în NATO sunt din ce în ce mai mici
În tot acest timp, speranțele ucrainenilor de a fi admiși în NATO pălesc, în condițiile în care SUA nu vrea să își asume un război cu Rusia, de teama unei escaladări care ar putea avea ca rezultat o confruntare nucleară.
Dar rezultatul extrem de slab al vizitei lui Zelenski în SUA nu este surprinzător, spune Marius Ghincea, cercetător la Institutul European Universitar de la Florența și la Universitatea ETH Zurich. El consideră că aliații, inclusiv Statele Unite ale Americii, aveau nevoie de un plan mai realist și mai detaliat decât cel aflat acum pe masa NATO.
„Acest «plan de victorie» de anul ăsta al lui Zelenski e puțin prea optimist, ca să zicem așa. Cred că e încă destul de maximalist, în condițiile în care americanii vor să-i susțină pe ucraineni. Dar nu se poate vorbi de o susținere totală până ce Ucraina și-ar recăpăta, teoretic, toate teritoriile.
Iar discuțiile de zilele acestea, dintre americani și ucraineni, în care practic Zelenski a fost forțat să vină cu un plan clar pentru victorie, indică din nou ceea am putea numi diferențe de opinii în privința teoriei victoriei între diversi actori”, spune Marius Ghincea.
Analistul spune că „planul pentru victorie” al președintelui ucrainean a fost „o mișcare de PR”. Diferențele de opinii „derivă din faptul că fiecare set de actori are preferențe diferite, incertitudini și o varietate de alte provocări pe care trebuie să le adreseze, să le rezolve în același timp. Din punctul ăsta de vedere, planul pentru victorie prezentat de Zelenski e mai degrabă o mișcare de PR, din punctul meu de vedere, decât orice altceva”, spune Ghincea.
Ucrainenii sunt supuși presiunii ruse la Pokrovsk
În acest moment, când soluțiile nu par să se arate, situația ucrainenilor este una delicată. Rușii continuă să înainteze constant, iar orașul fortificat Pokrovsk riscă să cadă în mâinile acestora.
Se vorbește despre un efect de domino, pentru că în momentul în care rușii ar pune mâna pe Pokvrosk aceștia ar obține un al doilea mare succes în acest an, după cucerirea Avdiivkăi, în februarie.