Planul de Relansare Economică. Ce salarii vor primi angajații cu program redus de lucru

Planul de Relansare Economică. Ce salarii vor primi angajații cu program redus de lucru

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică (PNIRE) va fi prezentat de Guvern miercuri seara, începând cu ora 18.00, în prezența președintelui Klaus Iohannis.

Potrivit documentului, în acest plan este inclusă și măsura de subvenţionare din fonduri europene a salariilor lucrătorilor cărora angajatorii le-au redus programul de lucru.

„Guvernul va asigura plata unei indemnizaţii în valoare de 75% din diferenţa dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului şi salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii programului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puţin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanţarea acestei măsuri se va acoperi prin Programul SURE", se menţionează în PNIRE.

Planul de Relansare Economică. 4, 3 miliarde de euro pentru autostrăzi și drumuri expres

Măsura a fost solicitată de patronate în contextul flexibilizării programului de lucru, aşa-numitul model german "Kurzarbeit". Până în prezent, măsura a fost dezbătută de reprezentanţii Guvernului împreună cu patronatele şi sindicatele. Sindicatele s-au pronunţat împotriva flexibilizării programului de lucru în forma propusă de patronate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, care va fi prezentat miercuri seara de Guvern, are şi o componentă referitoare la infrastructura sportivă.

Pentru sportul de performanță

* construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000 şi 30.000 de locuri, cu o valoare totală a investiţiilor de 3,5 miliarde de lei;

Cum arată planul de investiții și relansare economică. În teorie, curge „lapte și miere”

* construirea a 8 bazine olimpice cu o valoare de un miliard de lei şi 5 patinoare artificiale pentru competiţii cu o valoare totală de 300 milioane lei;

* construirea a 5 săli polivalente, cu o capacitate cuprinsă între 5.000 şi 16.000 de locuri, cu o valoare totală de 1,2 miliarde de lei.

Pentru sportul de masă

* construirea a 250 de săli de sport şcolare, 45 de bazine didactice, 400 de baze sportive cu o valoare totală estimată de 5,5 miliarde de lei;

* construirea a 10 centre sportive pentru sporturi olimpice, care să cuprindă săli de antrenament, şcoală, internat, cantină, şcoală de antrenori, centru medical, cu o valoare estimată de 2 miliarde de lei.