Planul de relansare a UE. Negocierile turnului Babel

Planul de relansare a UE. Negocierile turnului Babel

Acest tip de măsuri ar putea penaliza guvernul apreciat ca naționalist și tot mai autoritar al lui Orban dacă omologii săi europeni consideră că presupusul său atac asupra mass-mediei libere și a standardelor democratice este în contradicție cu valorile europene.

În ceea ce privesc subvențiile, Franța și Germania vor să le fie dedicate o parte substanțială din bugetul de relansare, în spiritul fondului de 500 de miliarde pe care și-l propuseseră la jumătatea lunii mai.

Cele două țări susțin  ca suma planificată pentru un sprijin direct pentru planurile de reformă naționale este de 325 miliarde de euro, ca în ultima propunere, potrivit unor surse europene.

„Frugalii” au sugerat duminică seară, în reuniunea specială a Consiliului European de la Bruxelles, o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre, au declarat diplomaţi europeni, pentru dpa, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit propunerii, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie plătite ca granturi, iar cealaltă jumătate ca împrumuturi.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru relansarea economiei europene afectate de pandemia de COVID-19 prevedea o valoare totală a pachetului de 750 de miliarde de euro, dintre care 250 de miliarde euro ca împrumuturi şi 500 de miliarde de euro ca granturi.

Sâmbătă, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca valoarea pachetului general de relansare economică prezentat de executivul comunitar să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat că este „posibil să nu se obțină niciun rezultat”, în timp ce președintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat că „nu pot fi făcute„ compromisuri ”cu prețul „ambiției europene”.