Planul de destabilizare al Republicii Moldova. Chișinăul ia în calcul „riscul de folosire a armelor nucleare”

Planul de destabilizare al Republicii Moldova. Chișinăul ia în calcul „riscul de folosire a armelor nucleare”

Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, a anunţat că se lucrează la destabilizarea Republicii Moldova, iar riscurile de securitate pentru Moldova sunt în creștere. Şi pentru a spori apărarea Republicii Moldova, Maia Sandu a menționat „că sectoarele de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice urmează a fi consolidate”.

Maia Sandu a enumerat o listă întreagă de riscuri care pot surveni în viitor ca urmare a schimbării situației în regiune, şi anume: mobilizarea parțială anunțată de Putin, referendumurile ilegale în regiunile ucrainene ocupate de ruși și eventuala utilizare a armelor neconvenționale.

Chișinăul ia în calcul „riscul de folosire a armelor nucleare”

„În prezent riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. S-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventuale consecințe ale unor incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în caz de accident nuclear”, a declarat Maia Sandu.

Consiliul Suprem de Securitate, condus de Maia Sandu, cere Ministerului de Externe de la Chișinău să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor moldoveni, rezidenți în Rusia, în cadrul activităților de mobilizare.

Există riscul ca cetățeni moldoveni să se înroleze în armata rusă

Înrolarea rezerviștilor, decretată de Vladimir Putin, „determină autoritățile de la Chișinău să întreprindă măsuri ce ar descuraja mobilizarea moldovenilor care au și cetățenie rusă, în special din regiunea transnistreană, pentru a lupta împotriva Ucrainei. Cei care vor accepta să lupte de partea agresorului rus vor rămâne fără cetățenia Republicii Moldova. La fel, vor fi înăsprite pedepsele pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova și se înrolează, ca mercenari, de partea agresorului rus”, a declarat preşedintele Republcii Moldova.

Mai mult, Maia Sandu a confirmat că instituțiile din Republica Moldova se pregătesc pentru o criză energetică fără precedent în plină iarnă, generată de Gazprom.

„Nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul „Moldovagaz”. Din 1 octombrie, conform contractului, prețul de achiziție a gazelor trebuie să fie semnificativ mai mic. Autoritățile sunt pregătite să acționeze în orice situație. Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului”, a explicat Maia Sandu.

Fugarii corupți s-au unit ca să destabilizeze Moldova

Maia Sandu spune că liderii acestor grupări au fugit din Moldova după prăbușirea regimurilor Plahotniuc-Dodon, iar acum finanțează pseudo-proteste anti-guvernamentale pentru a destabiliza situația: „Instituțiile de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare”, a mai subliniat Maia Sandu.

„Am și eu întrebări la judecătorii care nu mai ajung să examineze cazul hoțului Șor. Așteptăm de mulți ani aceste decizii ale instanțelor de judecată. Acei judecători ar trebui să extragă niște concluzii, pentru că reforma justiției va merge înainte și ei vor răspunde inclusiv pentru aceste tergiversări nejustificate”, a concluzionat Maia Sandu, potrivit dw.com.