Planeta Maimuțelor? Cercetătorii americani au obținut primii embrioni Om-Maimuță pentru transplantul de organe

Planeta Maimuțelor? Cercetătorii americani au obținut primii embrioni Om-Maimuță pentru transplantul de organe

Mii de oameni mor în fiecare an în Statele Unite în așteptarea unui transplant de organe. Alte milioane de oameni se sting pe tot globul în așteptarea organului salvator. În ultimii ani, cercetători din SUA au injectat celule stem umane în embrioni de oi și porci pentru a vedea dacă ar putea crește în cele din urmă organe umane la astfel de animale pentru transplant.

Embrionii jumătate 0m - jumătate maimuță, descriși în revista Cell, citat de NPR, au fost creați parțial pentru a încerca să găsească noi modalități de a produce organe pentru persoanele care au nevoie de transplanturi, a declarat echipa internațională de oameni de știință care a colaborat la lucrare. Dar cercetarea ridică o varietate de probleme etice.

„Prima mea întrebare este: de ce?” a spus Kirstin Matthews, un om de știință de la Institutul Baker al Universității Rice. „Cred că publicul va fi îngrijorat și, la fel suntem și noi pentru că facem un pas înainte, fără a purta o discuție adecvată despre ceea ce ar trebui sau nu să facem”.

Oamenii de știință care au efectuat cercetarea și alți bioeticieni au apărat experimentul

„Aceasta este una dintre problemele majore în medicină - transplantul de organe”, a declarat Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor la Laboratorul de Expresie Genică al Institutului Salk pentru Științe Biologice din La Jolla, California, și co-autor al studiului. „Cererea pentru aceasta este mult mai mare decât oferta.”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu cred că acest tip de cercetare este problematică din punct de vedere etic”, a spus Insoo Hyun, bioetician la Case Western Reserve University și Harvard University. „Acesta vizează obiective umanitare înalte”.

În ultimii ani, cercetători din SUA au injectat celule stem umane în embrioni de oi și porci pentru a vedea dacă ar putea crește în cele din urmă organe umane la astfel de animale pentru transplant. Dar până acum, această abordare nu a funcționat. Așadar, Belmonte a făcut echipă cu oameni de știință din China și din alte părți pentru a încerca ceva diferit. Cercetătorii au injectat 25 de celule cunoscute sub numele de celule stem pluripotente induse de la oameni - denumite în mod obișnuit celule iPS - în embrioni de la maimuțe macac, care sunt mult mai strâns legate genetic de oameni decât sunt oile și porcii.

Un experiment reușit pe maimuțe macac

După o zi, au raportat cercetătorii, au reușit să detecteze celulele umane care cresc în 132 de embrioni și au putut studia embrionii timp de până la 19 zile. Acest lucru le-a permis oamenilor de știință să afle mai multe despre modul în care comunică celulele animale și celulele umane, un pas important către ajutarea cercetătorilor în cele din urmă să găsească noi modalități de cultivare a organelor pentru transplant la alte animale, a spus Belmonte.

„Aceste cunoștințe ne vor permite să ne întoarcem acum și să încercăm să re-proiectăm aceste căi care au succes pentru a permite dezvoltarea adecvată a celulelor umane la aceste alte animale”, a declarat Belmonte pentru NPR. „Suntem foarte, foarte încântați”.

Astfel de embrioni de specii mixte sunt cunoscuți sub numele de himere, denumite astfel după creatura din mitologia greacă, care este parte de leu, parte de capră și parte de șarpe.

„Scopul nostru nu este să generăm niciun organism nou, niciun monstru”, a spus Belmonte. „Și nu facem așa ceva. Încercăm să înțelegem modul în care celulele din diferite organisme comunică între ele. ”

În plus, Belmonte a spus că speră că acest tip de muncă ar putea duce la noi perspective asupra dezvoltării umane timpurii, a îmbătrânirii și a cauzelor care stau la baza cancerului și a altor boli.

Alți oameni de știință sunt de acord că cercetarea ar putea fi problematică

Dar acest tip de muncă științifică și posibilitățile pe care le deschide ridică serioase întrebări pentru unii eticieni. Cea mai mare îngrijorare, au spus unii cercetători, este că cineva ar putea încerca să ducă mai departe această lucrare și să încerce să facă un copil dintr-un embrion realizat în acest fel. Mai exact, criticii își fac griji că celulele umane ar putea deveni parte a creierului în curs de dezvoltare al unui astfel de embrion - și al creierului animalului rezultat.

„Ar trebui să fie reglementat ca om pentru că are o proporție semnificativă de celule umane în el? Sau ar trebui să fie reglementat la fel ca un animal? Sau ca altceva?", a spus Matthews de la Universitatea Rice. „În ce moment luați ceva și îl folosiți pentru organe, atunci când începe să gândească și să aibă logică?”

O altă preocupare este că utilizarea celulelor umane în acest mod ar putea produce animale care au spermă umană sau ovule.

„Nimeni nu își dorește cu adevărat maimuțele să se plimbe cu ovule umane și spermă umană în interiorul lor”, a spus Hank Greely, bioetician al Universității Stanford, care a scris un articol în același număr al revistei care critică linia de cercetare în timp ce observă că acest studiu special a fost făcut etic.

„Pentru că dacă o maimuță cu spermă umană întâlnește o maimuță cu ouă umane, nimeni nu vrea un embrion uman în interiorul uterului unei maimuțe.”

 Belmonte recunoaște preocupările etice

Dar el subliniază faptul că echipa sa nu are intenția de a încerca să creeze animale cu embrioni parțial umani, parțial maimuți sau chiar să încerce să crească organe umane într-o specie atât de strâns legată

Planeta MaimuțelorEl a spus că echipa sa s-a consultat îndeaproape cu bioeticienii, inclusiv cu Greely.

Greely a spus că speră că lucrarea va stimula o dezbatere mai generală despre cât de departe ar trebui să li se permită oamenilor de știință să meargă cu acest tip de cercetare.

„Nu cred că suntem la marginea dincolo de Planeta Maimuțelor. Cred că oamenii de știință necinstiți sunt puțini. Dar nu sunt zero ”, a spus Greely. „Deci, cred că este un moment potrivit pentru noi să începem să ne gândim:„ Ar trebui să le lăsăm vreodată să treacă dincolo?

Noțiunea de a folosi organe de la animale pentru transplanturi a ridicat, de asemenea, îngrijorări cu privire la răspândirea virușilor de la animale la oameni. Deci, dacă cercetarea actuală se va realiza, ar trebui luate măsuri pentru a reduce acest risc de infecție, au spus oamenii de știință, precum sechestrarea atentă a animalelor utilizate în acest scop și screeningul oricărui organ utilizat pentru transplant.