Planeta, amenințată de un nou război. Fără arme și muniții

Planeta, amenințată de un nou război. Fără arme și muniții Căldură secetă. Sursa foto: Pixabay

"Războaiele alimentare" amenință să depășească în intensitate și extindere conflictele pentru petrol, avertizează o mare companie agricolă. Directorul executiv al Olam Agri, una dintre cele mai mari companii de comerț cu produse agricole din lume atrage atenția că, în contextul tensiunilor geopolitice și al schimbărilor climatice, războaiele pentru resursele alimentare ar putea deveni mai intense decât conflictele sângeroase purtate pentru petrol.

Verghese acuză guvernele

Avertismentul lui Sunny Verghese, directorul executiv al Olam Agri, subliniază o perspectivă sumbră asupra securității alimentare globală, indicând o necesitate urgentă de a aborda problemele structurale din sistemul alimentar mondial, potrivit Financial Times.

„Am purtat multe războaie pentru petrol. Vom lupta în războaiele și mai mari pentru alimente și apă”, a spus Sunny Verghese, directorul executiv al Olam Agri, o casă de comerț agroalimentar cu sediul în Singapore.

Verghese a avertizat în discursul său susținut la conferința Redburn Atlantic și Rothschild săptămâna trecută, că barierele comerciale impuse de guverne pentru creșterea stocurilor interne de alimente au condus la exacerbarea inflației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criticii marilor comercianți de produse agricole, care au înregistrat profituri record în 2022 în urma invaziei rusești în Ucraina și a creșterii prețurilor la alimente, susțin că aceștia umflă artificial prețurile prin aplicarea unor marje comerciale menite să maximizeze profiturile. Verghese contrazice această perspectivă, argumentând că inflația semnificativă a prețurilor alimentare este parțial rezultatul intervenției guvernelor.

În 2022, proliferarea barierelor comerciale netarifare (1.266 în total, în 154 de țări), în urma izbucnirii războiului, a creat un dezechilibru semnificativ între cerere și ofertă. Țările mai bogate au început să-și mărească rezervele de mărfuri strategice, ceea ce a condus la o cerere exagerată și, implicit, la creșterea prețurilor, potrivit argumentelor lui Verghese.

„India, China, toată lumea au rezerve de materii prime. Asta alimentează problema globală.”

Războaiele vamale pot intensifica instabilitatea piețelor

Prețurile alimentare au atins cote alarmante după invazia Rusiei în Ucraina și în contextul unor blocaje semnificative pentru exportatorii de grâne și îngrășăminte, cauzate de conflict. În consecință, marii comercianți de produse agricole au înregistrat profituri record în 2022, subliniind impactul devastator al crizei geopolitice asupra pieței alimentare globale.

În paralel, schimbările climatice au exacerbat deja problemele în producția agricolă la nivel mondial, determinând tot mai multe guverne să adopte politici protecționiste, iar în unele cazuri s-a ajuns și la războaie vamale.

În anul 2022, Indonezia a interzis exportul de ulei de palmier pentru a proteja piața internă, iar India a impus restricții la exportul de orez pentru a gestiona prețurile pe piața locală, înaintea alegerilor parlamentare iminente.

Sunny Verghese a avertizat că aceste politici protecționiste pot intensifica instabilitatea piețelor, subliniind necesitatea unor soluții mai echilibrate și cooperare internațională în fața provocărilor economice și climatice globale.

În plus, industria agroalimentară, care joacă un rol crucial în aprovizionarea cu ingrediente esențiale pentru branduri globale precum Nestlé și Unilever, a fost afectată de turbulențele recente. Olam Agri, un gigant în procesarea și comercializarea de cereale, semințe oleaginoase, uleiuri comestibile și bumbac, cu o prezență semnificativă în Asia și Africa, a fost supus unei investigații în Nigeria anul trecut, în urma unor acuzații grave de fraudă, conform unor rapoarte din presă.

Sudan

Sursa: npr.org

Practici mai sustenabile în industrie

Într-un apel făcut la Conferința Redburn Atlantic și Rothschild, Sunny Verghese, expert în economie și mediu, a îndemnat liderii din sectorul bunurilor de larg consum, printre care pe cei ai Coca-Cola și Associated British Foods, să acționeze urgent împotriva schimbărilor climatice. Verghese a subliniat necesitatea ca acești lideri să fie mai proactivi în combaterea efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător și economiei globale, prevenind astfel războiele foamei care ar putea să izbucească în viitor.

În cadrul conferinței, Verghese a propus ca guvernele să introducă taxe pe emisiile de dioxid de carbon, o măsură considerată crucială pentru reducerea amprentei de carbon și încurajarea unor practici mai sustenabile în industrie. Acest apel vine într-un moment critic, în care impactul schimbărilor climatice devine din ce în ce mai evident și amenință să afecteze profund resursele naturale și siguranța alimentară globală.

„Carbonul este la liber în prezent, așa că poluăm fără nicio limită”, arăta Verghese.

Revista presei
Efectul Chiron