Curtea Supremă se va pronunţa pe 17 martie în dosarul în care Victor Ponta a fost reclamat că a plagiat PROCESUL ZILEI

Curtea Supremă se va pronunţa pe 17 martie în dosarul în care Victor Ponta a fost reclamat că a plagiat PROCESUL ZILEI

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat, luni, pentru 17 martie, pronunţarea în dosarul plângerii depuse de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru prin care aceştia au contestat decizia de neîncepere a urmării penale dată de Parchetul General în cazul premierului Victor Ponta, reclamat pentru plagiat.

Update Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a rămas în pronunţare în dosarul plângerii depuse de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru prin care aceştia au contestat decizia de neîncepere a urmării penale dată de Parchetul General în cazul premierului Victor Ponta, reclamat pentru plagiat.

În sala de judecată, Adrian Papahagi le-a spus judecătorilor că decizia procurorilor este nelegală şi netemeinică deoarece Parchetul nu a ţinut seama de o expertiză independentă, ci au luat în calcul doar rapoartele întocmite de două instituţii aflate în subordinea Guvernului şi premierului Victor Ponta.

Procurorul a cerut respingerea cererii

La rândul său, procurorul de şedinţă a solicitat judecătorilor să respingă cererea celor trei, deoarece aceştia nu au o calitate procesuală în acest caz iar în Codul penal nu există noţiunea de plagiat.

La ieşirea din sala de judecată, Mihail Neamţu a anunţat că, indiferent de decizia pe care o va da ÎCCJ, el intenţionează să dea în judecată Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), instituţie care a efectuat o expertiză a cărei concluzie a fost că Victor Ponta nu a plagiat.

"Intenţionez să dau în judecată ORDA, care este instanţa care a oferit expertiza pe acest plagiat şi care se află sub ordinea directă a Guvernului. Procesul privind plagiatul lui Victor Viorel Ponta nu se opreşte aici. Există alte instituţii care pot fi incriminate pentru conflict de interese şi favorizarea infractorului. În primul rând, ORDA se află în această situaţie", a declarat Mihail Neamţu.

Papahagi: Avem dovezi

Adrian Papahagi a adăugat că are toate dovezile necesare care atestă că lucrarea scrisă de Victor Ponta este un plagiat, iar procurorii de la Parchetul General au făcut mai multe confuzii.

În opinia sa, 'este profund dubios' faptul că procurorii au ţinut seama doar de expertiza ORDA şi nu au luat în calcul rapoartele făcute de instituţii independente cum ar fi cel întocmit de Universitatea din Bucureşti.

Mai mult, Augustin Ofiţeru a declarat că cei doi autori ale căror opere ar fi fost plagiate de Victor Ponta nu au depus plângere împotriva premierului deoarece nici lucrările lor nu erau originale şi există bănuiala că ele sunt tot nişte plagiate.

La finalul declaraţiilor, Mihail Neamţu a anunţat că, după ce va demonstra că Victor Ponta a plagiat, va cere stoparea comercializării cărţii scrise de premier.

NUP pentru Victor Ponta

Soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premierul Victor Ponta în cazul plagiatului a fost contestată de către Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamţu şi Augustin Minel Ofiţeru la instanţa supremă, aceasta fiind şi ultima cale de atac faţă de rezoluţia procurorilor.

  • RĂSPLATĂ. Expertul care a decis că Ponta nu a plagiat a ajuns șef. Ce părere aveți? | DEZBATEREA ZILEI 

La începutul lui iulie 2013, un procuror ierarhic superior celui de caz a respins o contestaţie similară, astfel că denunţătorii premierului au apelat, printr-o acţiune înregistrată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a cărei soluţie în acest caz va fi definitivă.

Constatările unui procuror

"În urma analizei comparative a operelor s-a constatat că lucrarea în litigiu are o structură proprie, care exprimă amprenta personală a autorului şi nu se aseamănă ca tot unitar cu vreuna din lucrările presupuse a fi plagiate", se precizează în documentul citat.

  • Funeriu, către Ponta: PISI, dacă ești mândru, de ce nu ai mai pus doctoratul pe site-ul Guvernului?

Victor Ponta este acuzat că a plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar". Teza a fost publicată în 2010 şi semnată alături de Daniela Coman.

  • Curtea Supremă a amânat pentru 3 martie dosarul de plagiat al lui Ponta 

În decembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat pentru prima dată în România o condamnare penală, pentru plagiat. Publicistul Georghe Stanca a primit un an de închisoare cu suspendare.

  • PREMIERĂ ÎN JUSTIȚIE. Publicistul George Stanca a fost CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE PENTRU PLAGIAT

Ne puteți urmări și pe Google News