

Potrivit Pressone.ro, Tobă este acuzat că în doctoratul său el a încălcat ”bunele practici de cercetare posibilă”. Cu alte cuvinte, el a comis una dintre cele mai grave forme de plagiat posibile.
Profesorul este de părere că Petre Tobă a plagiat în mod intenționat, în baza unei strategii clar structurate și aduce câteva argumente în acest sens: ”pelarea la un număr mare de surse, încărcarea artificială a bibliografiei cu multe lucrări, combinarea derutantă între citările corecte și citările frauduloase, prin preluarea copy-paste a unor paragrafe sau pagini din alte lucrări, fără a menționa însă cine este autorul original”, arată sursa citată.
Dumitru Sandu afirmă că în doctoratul lui Tobă se pot identifica trei categorii disticte de surse de unde lucrarea a fost plagiată:
Profesorul Dumitru Sandu arată și concluziile acestei cercetări, precizând că de la ”pe o scală a plagiatului de la minim la maxim, teza de doctorat semnată de Petre Tobă se înscrie, fără niciun dubiu, în grupa celor de de maximă gravitate în încălcarea bunelor practici de cercetare științifică”, plagiatul fiind ”rudimentar”.
Profesorul confirmă constantările făcute de Emilia Șercan legate de doctoratul lui Tobă.
Tobă a comis erori grage de tehinică de citare. El a făcut trimiteri (devenite celebre) la ”Apud Stiglitz Joshep” și ”Apud, Barry Buzan”.
Totodată, menționăm că Petre Tobă ocupa funcția de șef al Poliției Române în perioada în care Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor, a folosit abuziv coloana oficială de 1607 de ori, iar Procurorul General al României, Tiberiu Nițu a beneficiat de aceasta de 750 de ori.
Scandalul privind utilizarea abuzivă a girofarului a luat naștere după ce polițistul Bogdan Gigină a murit, într-un accident, în timp ce conducea coloana oficială a lui Oprea.