Se schimbă plăcuțele de înmatriculare. Maşinile care nu vor mai putea fi înmatriculate

Se schimbă plăcuțele de înmatriculare. Maşinile care nu vor mai putea fi înmatriculateSursa foto: arhiva EVZ

Un proiect de hotărâre de Guvern modifică unele norme de aplicare a Codului Rutier. Scopul este de a clarifica interdicția de înmatriculare a vehiculelor furate din străinătate. De asemenea, vor fi noi formate pentru plăcuțele de înmatriculare.

Șoferii au parte de noi modificări atunci când trebuie să înmatriculeze autovehiculele. Modificarea din Codul Rutier introduce şi noi formate pentru plăcuțele de înmatriculare la nivel de primării. Înlocuind abrevierile denumirilor localităților cu indicative numerice. Pentru o mai mare ușurință în identificarea vehiculelor în trafic

Iar permisul internațional de conducere va putea fi eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări. Nu doar de asociația Automobil Club Român. Hotărârea de Guvern a fost publicată miercuri, 13 septembrie, în Monitorul Oficial.

Mașinile care nu vor mai putea fi înmatriculate în România

Potrivit noilor reglementări, mașinile furate atât din România, cât şi din străinătate nu vor mai putea fi înmatriculate la noi.

„Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”.

Vechea formă a legislației prevedea că trebuiau să fie reclamate ca fiind furate atât în România, cât și în străinătate. Şi să fi fost date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române. Şi pentru că unele nu erau reclamate ca furate, se puteau înmatricula.

Marca, Înmatriculare, Biserică

Sursa foto: Pixabay

Noi plăcuțe de înmatriculare de la primării, numai cu cifre

În ceea ce privește numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente (numere galbene), culoarea acestora se va păstra. Însă în locul abrevierii denumirii localității, considerată greu de identificat în trafic, noile numere de înregistrare vor conține un indicativ format din cifre. Acest indicativ va fi stabilit ulterior prin ordin emis de Ministrul Afacerilor Interne (MAI).

Vehiculele vizate sunt:

  • tramvaiele,
  • troleibuzele,
  • mopedele,
  • mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții,
  • agricole,
  • forestiere,
  • tractoarele care nu se supun înmatriculării,
  • vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează, de asemenea, de către consiliile locale.

Important. Plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau la Serviciul Român de Informații, vor fi compuse din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule și dintr-un număr de ordine. Numerele de înmatriculare actuale ale acestor autoturisme vor fi valabile până la radierea autovehiculelor care le folosesc.

Permisul internațional de conducere, eliberat de ACR, dar și de DPCI

Șoferii mai au o surpriză. Se schimbă regulile și în ceea ce privește regimul de eliberare a permisului internațional de conducere.

Acesta va fi eliberat atât de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DPCI) din cadrul MAI, cât și de Automobil Club Român (ACR).

Odată cu această modificare, atât Direcția MAI, cât și ACR vor putea elibera un astfel de permis.