Primele elemente ale anchetei cu privire la piratareaTwitter de miercuri ridică multe întrebări cu privire la integritatea alegerilor prezidențiale din Statele Unite sau securitatea contului lui Donald Trump.
La mai puțin de trei luni de la alegerile prezidențiale americane, influența politică a social media, un subiect deja dezbătut la cald în Statele Unite, se impune încă o dată ca una dintre temele cheie ale campaniei.
Printre politicieni americani proeminenți, conturile candidatului democrat la Casa Albă, Joe Biden, și fostului primar al orașului New York, Michael Bloomberg, au fost vizate în atacul de miercuri.
Acest atac informatic la scară largă l-a determinat pe Josh Hawley, senatorul republican din Missouri, să-i adreseze o scrisoare patronului Twitter în care i-a cerut să facă lumină asupra incidentului.
„Sunt îngrijorat că acest eveniment nu este doar o serie coordonată de pirataje dinstincte unul de celălalt, ci mai degrabă un atac reușit contra însăși securitatea Twitter”, a scris senatorul.
„Un atac de succes asupra serverelor sistemului dumneavoastră reprezintă o amenințare pentru confidențialitatea și securitatea datelor tuturor utilizatorilor dumneavoastră”, a continuat Hawley, care a cerut platformei să apeleze la Departamentul de Justiție și la FBI .
Cu câteva ore înainte de incidentul de miercuri, comisia de supraveghere și reformă guvernamentală a Camerei Reprezentanților a considerat că este necesară numirea unui responsabil național de securitate cibernetică.
Atacul cibernetic pare să fi fost initiat de un angajat al Twitter, agitând spectrul campaniei prezidențiale din 2016, marcată de scăpări majore în securitatea rețelelor sociale, în special privind Facebook.
Grupul a fost criticat puternic pentru că a permis propagarea campaniilor de dezinformare masivă și nu a protejat suficient siguranța utilizatorilor săi.
În martie 2018, a izbucnit astfel scandalul Cambridge Analytica. Această firmă britanică, care a lucrat pentru campania Donald Trump, a deturnat datele personale ale zeci de milioane de utilizatori din întreaga lume.
Gigantul californian a intensificat de atunci eforturile de combatere a încercărilor de manipulare pe diversele sale platforme, demontând numeroase operațiuni de dezinformare.
Twitter a luat măsuri și mai drastice în ultimele luni, inclusiv interzicerea reclamei politice.
Ca semn al rolului lor tot mai mare în sfera publică americană, rețelele sociale au devenit instrumente geopolitice esențiale, în special în perioadele de criză.
„Pentru factorii de decizie americani, Twitter este un paradox”, observă Heather Williams și Alexi Drew, care au publicat un raport privind rolul diplomatic al platformei pentru Centrul pentru Studii de Știință și Securitate de la King’s College London.
„Pe de o parte, tweeturile de la oficialii guvernamentali pot ajuta la modelarea discursului public american și pot oferi perspective aprofundate asupra luării deciziilor americane pentru a reduce neînțelegerile între actorii străini”, spun profesorii.
„Dar, pe de altă parte, tweeturile pot crește neînțelegerile și pot crea confuzii în timpul crizelor, creând stimulente pentru ca un adversar să escaladeze tensiunile”, au spus Williams și Drew, care îndeamnă liderii politici să se abțină de la a folosi Twitter în timp de criză.
Fricțiunea nucleară dintre Statele Unite și Coreea de Nord sau escaladarea iraniano-americană după asasinarea în ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani oferă exemple relevante ale rolului ambivalent pe care Twitter îl joacă în timpul crizelor internaționale.
În fiecare dintre aceste cazuri, Donald Trump s-a aruncat cu tweeturi provocatoare, făcând mulți observatori să se teamă de o deteriorare rapidă a situației.
Adept al Twitter, chiriașul de la Casa Albă folosește frenetic rețeaua de socializare pentru a difuza mesaje fără filtru către cei 83,5 milioane de abonați ai săi.
Fapt notabil, nici contul personal al președintelui Statelor Unite (@realDonalTrump) și nici contul oficial al președintelui Statelor Unite (@POTUS) nu au fost vizate în atacul de miercuri.
„Acest lucru se datorează faptului că contul președintelui a fost șters de un contractant Twitter în urmă cu câțiva ani, ceea ce a determinat compania să-l protejeze în special”, a declarat fostul manager de securitate Facebook și acum profesor asociat la Stanford Alex Stamos.