Piratarea Twitter. Cybersecuritatea, miza prezidențialelor americane
- Tudor Borcea
- 17 iulie 2020, 22:30
Primele elemente ale anchetei cu privire la piratareaTwitter de miercuri ridică multe întrebări cu privire la integritatea alegerilor prezidențiale din Statele Unite sau securitatea contului lui Donald Trump.
La mai puțin de trei luni de la alegerile prezidențiale americane, influența politică a social media, un subiect deja dezbătut la cald în Statele Unite, se impune încă o dată ca una dintre temele cheie ale campaniei.
Printre politicieni americani proeminenți, conturile candidatului democrat la Casa Albă, Joe Biden, și fostului primar al orașului New York, Michael Bloomberg, au fost vizate în atacul de miercuri.
Acest atac informatic la scară largă l-a determinat pe Josh Hawley, senatorul republican din Missouri, să-i adreseze o scrisoare patronului Twitter în care i-a cerut să facă lumină asupra incidentului.
„Sunt îngrijorat că acest eveniment nu este doar o serie coordonată de pirataje dinstincte unul de celălalt, ci mai degrabă un atac reușit contra însăși securitatea Twitter”, a scris senatorul.
„Un atac de succes asupra serverelor sistemului dumneavoastră reprezintă o amenințare pentru confidențialitatea și securitatea datelor tuturor utilizatorilor dumneavoastră”, a continuat Hawley, care a cerut platformei să apeleze la Departamentul de Justiție și la FBI .
Cu câteva ore înainte de incidentul de miercuri, comisia de supraveghere și reformă guvernamentală a Camerei Reprezentanților a considerat că este necesară numirea unui responsabil național de securitate cibernetică.
Atacul cibernetic pare să fi fost initiat de un angajat al Twitter, agitând spectrul campaniei prezidențiale din 2016, marcată de scăpări majore în securitatea rețelelor sociale, în special privind Facebook.
Grupul a fost criticat puternic pentru că a permis propagarea campaniilor de dezinformare masivă și nu a protejat suficient siguranța utilizatorilor săi.