Pilotul rus rămas în viaţă JURĂ să-şi răzbune camaradul ucis. Rusia vorbeşte în continuare de o "provocare planificată", produsă cu acordul Washingtonului

Pilotul rus rămas în viaţă JURĂ să-şi răzbune camaradul ucis. Rusia vorbeşte în continuare de o  "provocare planificată", produsă cu acordul Washingtonului

Pilotul rus care a supravieţuit după ce s-a catapultat din avionul de vânătoare rus doborât marţi la graniţa turcă-siriană neagă categoric că avionul pe care îl pilota împreună cu lt.col Oleg Peşkov a încălcat vreo secundă spaţiul aerian al Turciei şi spune că nu a primit niciun fel de avertizări din partea agresorilor. Căpitanul Constantin Murakhtin, recuperat de urgenţă din teritoriile controlate de rebelii sirieni, spune că îşi va continua misiunile de zbor şi va încerca să răzbune moartea nemeritată a camaradului ucis. Turcia încearcă să calmeze situaţia cu o declaraţie cel puţin infantilă: habar nu avea că avionul doborât aparţine Rusiei.

La scurt timp după catapultarea din avionul lovit de rachetele turcilor Locotenent-colonel Oleg Peşkov a fost rănit şi ulterior ucis cu sălbătăcie de rebelii sirieni din regiunea în  care s-a produs incidentul şi care sunt ostili regimului de la Damasc şi, implicit, forţelor ruse care îi lovesc neîncetat.

Evaluările făcute de experţii NATO arată că avionul ar fi încălcat, într-adevăr, spaţiul aerian al Turciei. Incursiunea ar fi durat foarte puţin – cel mult 17 secunde. În ciuda eforturilor depuse de comunitatea internaţională de a reduce tensiunile apărute între Rusia şi Turcia în urma acestui incident nefericit, Kremlinul continuă atacurile dure la adresa Turciei şi decide să trimită în zonă sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf la baza aeriană Hmeymim din Siria. “Sistemul de rachete antiaeriene S-400 va fi adus la baza Hmeymim, la decizia comandantului suprem, preşedintele rus Vladimir Putin", a declarat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Statul major turc insistă că avionul rusesc Suhoi 24 a fost avertizat. Pilotul supravieţuitor neagă însă vehement. După ce a reuşit să scape cu viaţă şi a fost recuperat de armata lui Bashar al Assad, acesta a vorbit la televiuziunea rusă. Piloţii ruşi s-au catapultat într-un teritoriu sirian controlat de rebeli turkmeni, sirieni turcofoni care duc propriul război împotriva regimului Assad. În schimb, un elicopter rusesesc, trimis să-i caute pe cei doi, a fost distrus de rebelii sirieni. D

După ce preşedintele Putin a catalogat incidentul drept "o lovitură pe la spate" dată Rusiei şi a avertizat asupra unor "consecinţe grave", şeful diplomaţiei a oferit o mostră de represalii. "Potrivit estimărilor noastre, riscurile din Turcia nu sunt cu nimic mai mici decât cele din Egipt. De aceea, nu le recomand cetatanilor ruşi să viziteze Turcia în scopuri turistice ori de alt fel". a declarat Lavrov.

Armata turcă ar fi dat publicităţii o înregistrare audio în care piloţii avionului rusesc doborât marţi sunt avertizaţi că se apropie de spaţiul aerian al Turciei şi sunt rugaţi să se îndrepte de urgenţă spre sud. "Va vorbesc forţele aeriene turce - în garda. Vă apropiaţi de spaţiul aerian al Turciei. Schimbaţi direcţia spre sud imediat", se aude o voce în engleză pe înregistrare. Turcia a susţinut că piloţii ruşi au fost avertizaţi timp de 5 minute, la intervale de 30 de secunde, dar că aceştia au ignorat semnalele şi nu au dat niciun răspuns şi nici nu şi-au schimbat traseul de zbor. Autenticitatea înregistrării nu a fost confirmată încă.

Între timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a mai "îmblânzit", între timp, tonul. "Turcia a fost mereu de partea păcii, a dialogului şi a diplomaţiei, nu a tensiunii, crizei şi animozităţii", a declarat liderul de la Ankara. Erdogan a insistat însă că armata să a urmat întocmai regulile şi n-a făcut decât să exercite dreptul legitim de apărare a frontierelor. De aceeaşi părere este şi Barack Obama.

În urmă cu câteva săptămâni, Rusia şi Statele Unite au semnat memorandum care prevede comunicaţii militare pentru evitarea incidentelor în spaţiul aerian sirian. Doborârea avionului militar rus este o încălcare gravă a acestui memorandum ruso-american privind misiunile aeriene antiteroriste în Siria, acuză ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, sugerând că atacul Turciei a fost autorizat de Statele Unite şi cerând explicaţii, scrie mediafax.ro.

"Am discutat despre atacul neprovocat al Forţelor aeriene turce asupra bombardierului rus care efectua misiuni antiteroriste în Siria. Este vorba de o încălcare gravă a memorandumului ruso-american privind securitatea misiunilor aeiene în Siria; prin acest acord, Statele Unite au asumat responsabilitatea de a obliga toţi membrii coaliţiei, inclusiv Turcia, să respecte regulile misiunilor", a subliniat Lavrov, conform unui comnunicat al Ministerului rus de Externe citat de Itar-Tass.

"Din câte înţeleg, avionul nostru a fost doborât de un aparat de vânătoare de fabricaţie americană - F-16. Unii membri ai coaliţiei internaţionale coordonate de SUA ne-au transmis că în mod normal Statele Unite trebuie să ofere permisiune pentru astfel de operaţiuni. Rămâne de văzut dacă această condiţie este valabilă în cazul Turciei, iar, dacă este, aş vrea să ştiu dacă Turcia a cerut permisiunea Statelor Unite pentru a trimite avioane să doboare bombardierul rus" (...), a precizat şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov mai spune că doborârea avionului militar rus de către armata turcă este o "provocare planificată", dând asigurări că Rusia nu intenţionează să intre în război cu Turcia. "Avem dubii serioase că este vorba de un incident neintenţionat; credem că este vorba de o provocare planificată", declara Serghei Lavrov după o convorbire cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. "Dar nu intenţionăm să declanşăm război împotriva Turciei", a subliniat şeful diplomaţiei ruse.