Piloții ucraineni sosesc în România pentru antrenamentul pe avioane de luptă F-16

Piloții ucraineni sosesc în România pentru antrenamentul pe avioane de luptă F-16 Avioane F-16. Sursa foto: Dreamstime.com

Ministerul Apărării Naționale din România a alocat fondurile necesare pentru antrenamentul piloților ucraineni pe aeronave de vânătoare F-16 în cursul zilei de luni.

Aceasta înseamnă că personalul militar ucrainean se pregătește să sosească în România pentru sesiuni de antrenament. Toate aceste activități vor avea loc la baza aeriană de la Fetești din județul Călărași, un centru inaugurat în luna noiembrie a anului 2023.

Piloții ucraineni se pregătesc în România pentru zborurile pe F-16

Pentru antrenamentul piloților, vor fi disponibile 11 avioane de tip F-16. Aceste aeronave de luptă sunt deținute de Olanda, care a trimis în România trei astfel de avioane pentru ca piloții ucraineni să își poată dezvolta abilitățile de pilotaj.

După finalizarea pregătirii militare, piloții ucraineni vor trece granița folosind avioane furnizate de NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această acțiune survine în contextul repetatelor amenințări făcute de Rusia împotriva României, în cazul în care piloții ucraineni zboară cu avioane F-16 din țara noastră, potrivit digi24.ro.

Viktor Orban l-ar putea susține pe Mark Rutte

NATO. Sursa foto: Dreamstime.com

Nu se știe momentan când vor sosi militarii în țara noastră și nici cât timp vor petrece aici pentru pregătiri.

România a cumpărat un nou lot de avioane de vânătoare

Recent, România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, în completarea primei escadrile formate din 17 astfel de aeronave achiziționate din Portugalia.

Această achiziție s-a realizat la un preț de 388 de milioane de euro și contribuie la tranziția României către avioanele F-35.

Avion F 35

Avion F 35. Sursa foto: Israeli Air Force, Wikipedia Commons

Cele 32 de aeronave de tip F-16 vor constitui două noi escadrile.

Escadrila 48, din Câmpia Turzii, formată din 16 avioane, va fi complet livrată până la finalul anului în curs. În 2024, o parte din cele 16 avioane care vor face parte din a treia escadrilă vor fi livrate. Până în 2025, toate cele 32 de avioane vor ajunge în România.

Armata Română este implicată într-un proces vast de modernizare și dotare, având în curs mai multe programe de achiziții.

Motivul pentru alocarea unui buget mai generos, de 95 de miliarde de lei, este legat atât de tensiunile din Ucraina, cât și de responsabilitățile asumate în cadrul NATO.