„Pig Butchering”, o nouă înșelătorie pe internet. Cine cade în plasa escrocilor

„Pig Butchering”, o nouă înșelătorie pe internet. Cine cade în plasa escrocilor sursa foto: Arhiva EvZ

De la celebra metodă ”Lover boy”, unde un proxenet juca rolul îndrăgostitului, acum a apărut o altă metodă, mult mai laborioasă, pe care polițiștii au numit-o ”Pig butchering”.

Noua tehnică prin care oamenii pot să cadă victime unor rețele de proxeneți sau de escroci, este una mult mai rafinată.

Polițiștii susțin că prin această metodă, infractorii joacă rolul unor ”băieți cuminți” pentru o lungă perioadă de timp, care poate ajunge și la câteva luni, timp în care îi câștigă încrederea totală a victimei.

După acest moment, în funcție de profilul psihologic al victimei, infractorii o atrag spre prostituție sau o fac să își investească toți banii în diferite afaceri ”profitabile”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ca atare, această escrocherie nu este un gen cu totul nou de fraudă, deoarece împrumută din tehnicile unor tipuri de fraudă deja testate şi de succes, cum ar fi cea romantică, şi are ca finalitate convingerea victimei de a transfera bunuri sau sume de bani către răufăcători. Discuţia în întregime online se poate îndrepta, în cele din urmă, către prezentarea unor oportunităţi de investiţii, care implică de obicei criptomonede, de pe urma cărora escrocul susţine că a câştigat profituri uriaşe. Victima este invitată să participe şi deseori chiar ajunge să facă acest lucru, determinată poate şi de teama de a nu pierde următoarea mare oportunitate. Abordarea nu ridică suspiciuni, deoarece vine de la cineva de încredere, iar scenariul în care cineva care a avut profituri substanţiale după ce s-a implicat în investiţiile cu criptomonede este deja un lucru obișnuit”, explică expertul Eset, Mark Szabo.

Mesaje trimise din greșeală

Autoritățile judiciare din SUA și Uniunea Europeană au demarat mai multe anchete pentru a-i identifica pe infractori.

Expertul Mark Szabo mai spune că primul pas care este făcut de infractor, este de a trimite un mesaj, aparent banal.

De multe ori, cel care primește aceste mesaje își poate da seama că are de-a face cu niște escroci, deoarece sunt scrise cu foarte multe greșeli.

”Un alt aspect care înrăutățește situația, devenind un avantaj pentru infractori, sunt aplicațiile de traduceri online automate care ating un nivel ridicat de calitate şi pe care le pot exploata pentru crearea de texte convingătoare într-o varietate de limbi”, mai spune specialistul.

Prejudicii de miliarde de euro

La nivelul anului 2021, procurorii din Statele Unite și Uniunea Europeană, au stabilit un prejudiciu de 429 de milioane de dolari, din infracțiuni de acest gen.

Fenomenul a atins cote îngrijorătoare în 2022, atunci doar în Statele Unite ale Americii, Comisia Federală de Comerț a anunțat că peste 70.000 de americani au fost înșelați, prin această metodă, prejudiciul fiind de peste 1.3 miliarde de dolari.

Într-un singur caz, o persoană a reclamat că a fost înșelată cu cu peste 2.5 milioane de dolari, prin investiții în cripto monede, scriu cei de la Economica.