Piețele explodează pentru că investitorii nu mai au încredere. Explicațiile unui miliardar

Piețele explodează pentru că investitorii nu mai au încredere. Explicațiile unui miliardar Sursă: Vitaly Sosnovskiy | Dreamstime.com

Bill Ackman, CEO-ul și fondatorul Pershing Square Capital Management, a declarat că piețele se confruntă cu un mediu precar, deoarece Rezerva Federală și-a pierdut credibilitatea în încercarea de a combate inflația.

„Inflația este scăpată de sub control”, a scris Ackman pe Twitter, marți, într-un thread: „Așteptările inflaționiste scapă de sub control. Piețele explodează pentru că investitorii nu sunt încrezători că @FederalReserve va opri inflația”.

Fed și-a pierdut credibilitatea în lupta împotriva inflației, deoarece a pivotat prea târziu și a fost prea conciliantă, a explicat Ackman. Acum, singura modalitate de a răci lucrurile este cu o politică monetară agresivă sau cu un colaps economic.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a subliniat că, în prezent, există locuri de muncă fără precedent și șomaj de 3,6%, precum și dezechilibre pe termen lung între cerere și ofertă între sectoare. „Nu există nicio perspectivă pentru o reducere materială a inflației decât dacă Fed nu ridică agresiv ratele sau se prăbușește piața bursei, catalizând un colaps economic și distrugerea cererii”, a spus Ackman.

Situația e scăpată de sub control

Mai mult decât atât, cu inflația care a atins maxime de 40 de ani, Fed a catalizat o spirală descendentă a pieței și a speriat cumpărătorii. Singura modalitate prin care piața poate crește din nou este dacă guvernul poate îmblânzi așteptările inflaționiste, a spus Ackman.

Sursă: Ronniechua | Dreamstime.com

Între timp, colegul investitor miliardar Ray Dalio a spus că incapacitatea Fed-ului de a atenua inflația ridicată va crea un mediu de randamente reale negative. Pentru Dalio, paradisurile sigure tradiționale, cum ar fi numerarul și obligațiunile, nu mai sunt atractive pentru investitori, iar colegul său de la Bridgewater, Bob Prince, a prognozat că SUA se află în pragul stagflației, iar investitorii nu apreciază pe deplin măsura în care inflația va rămâne ridicată.

„Se termină atunci când Fed pune o linie în nisip cu privire la inflație și spune că va face „orice este nevoie”,” a spus Ackman. „Și apoi demonstrează că este serios prin creșterea imediată a ratelor la neutru și angajamentul de a continua să crească ratele până când geniul inflației este din nou în sticlă”.