Peștele este unul dintre cele mai cumpărate alimente, iar gospodinele gătesc sute de rețete. Din păcate, specialiștii au demonstrat că pielea de pește este un real pericol pentru sănătatea ta, mai ales în timpul unei diete.
Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, dar pielea lui este un mare pericol pentru organismul tău. Nu trebuie consumată în timpul unei diete.
Grăsimea și pielea de pește colectează toxinele care se acumulează în apele râurilor, lacurilor și oceanelor. Acești contaminanți se regăsesc și în carnea de pește, dar nu la un nivel atât de ridicat precum în pielea de pește. Specialiștii îți recomandă să o eviți.
Cercetătorii de la Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite le-au recomandat oamenilor să elimine pielea, grăsimea și organele interne ale peștelui prins în sălbăticie, înainte de a-l găti. Un alt sfat este să cumperi un pește deja curățat de la piață, dar nu uita că mercurul se regăsește și în țesutul peștilor, așa că eliminarea pielii și grăsimilor nu te va ajuta să eviți această toxină.
Cel mai sănătos tip de pește, care are și o piele bună pentru consum, atunci când vine vorba de aportul de acizi grași omega-3, este sardina. Acesta este un aliment fără prea multe toxine.
Specialiștii îți mai recomandă să îndepărtezi pielea de pește înainte de a-l găti sau să întrebi la restaurant înainte de a comanda un preparat care conține pește dacă are pielea îndepărtată.
Cele mai sănătoase tipuri de pește
Peștii și fructele de mare cu un conținut scăzut de mercur sunt: somonul, hering, sardinele, codul, macroul (de dimensiuni mici ) creveții, stridiile, scoicile și crabul. Este indicat să eviți păstrăvul de lac, sau peștii care se hrănesc cu fundul lacurilor și cursurilor de apă, cum ar fi somnul și crapul. Poți opta pentru biban sau păstrăv.
Bolile parazitare transmise omului de pește și fructe de mare sunt cauzate de cestode, trematode și nematode și apar în urma ingerării de paraziți vii sau ca reacții alergice (de hipersensibilitate) la antigenele paraziților.
Pentru alergie, parazitul din produsele pescărești implicat este nematodul Anisakis simplex, iar sensibilizarea are loc prin infecția cu larve vii. Infecția poate provoca un episod alergic concomitent cu Anisakis simplex sau poate fi provocată doar printr-o noua expunere la alergenul parazitului ucis. Alergia la A. simplex este relativ comună în unele regiuni din Spania, dar a fost raportată în tari ale Europei. Există însă și alergia la produse din pește, care este cauzată genetic - o proteină din mușchiul de pește numită parvalbumină poate declanșa o reacție la unii oameni și există șansa ca această proteină să se găsească și în unele uleiuri de pește, potrivit doc.ro.