Piele „vie” pentru roboți. Linia dintre om și mașină, estompată de noua invenție

Piele „vie” pentru roboți. Linia dintre om și mașină, estompată de noua invenție AI, roboți. Sursa foto: dreamstime.com

Tehnologiile estompează linia dintre om și mașină. Acum, oamenii de știință fac următorul pas: dezvoltarea țesutului de piele pentru roboți.

Deși sună a științifico-fantastic, într-un studiu publicat joi în revista Matter, cercetătorii au descris modul în care au dezvoltat țesut de piele pentru roboți care arată și se mișcă la fel ca al nostru. „Am arătat că țesutul viu al pielii poate fi folosit ca material de acoperire pentru roboți”, a declarat Shoji Takeuchi, inginer la Universitatea din Tokyo și autorul principal al studiului, pentru Insider. „Acest rezultat are potențialul de a face roboții să arate asemănător oamenilor”.

Pentru a crea pielea, echipa a scufundat mai întâi un deget robotic într-un cilindru plin cu o soluție de colagen și fibroblaste - două componente principale care alcătuiesc pielea, cel mai mare organ al corpului uman. Utilizarea celulelor vii dă roboților și funcțiile biologice ale pielii, cum ar fi capacitatea sa de a se auto-repara și de a respinge apa.

Echipa de cercetare vede o varietate de utilizări potențiale pentru această tehnologie, cum ar fi ajutarea inginerilor să creeze proteze mai agile și mai asemănătoare omului și ajutând la dezvoltarea de produse cosmetice și farmaceutice pentru piele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Descoperirea cercetătorilor

Potrivit lui Takeuchi, „pielea” are o grosime de 1,5 mm și este făcută numai din epidermă și dermă - cele două straturi superioare ale pielii din corpul uman. „Nu arată perfect ca pielea”, a spus Takeuchi, adăugând că îi lipsesc unele caracteristici avansate ale pielii, cum ar fi neuronii senzoriali, foliculii de păr, unghiile și glandele sudoripare.

„Cu toate acestea, pe măsură ce robotul se mișcă, pielea se întinde și se contractă, dezvăluind ridurile; impresia mea personală este că este mult mai realist decât siliconul”, a spus Takeuchi. Potrivit acestuia, siliconul este în prezent materialul preferat folosit pentru a crea piele artificială robotică.

Experții în robotică au încercat să creeze mai mulți roboți asemănători oamenilor, dar nu au reușit să obțină o piele reală care să se potrivească suprafețelor neuniforme, cum ar fi corpul roboților. „Trebuie să ai mâinile unui artizan care poate tăia și croi cu pricepere” pentru a modela foi de piele plate pe contururile unei mașini tridimensionale, a spus Takeuchi pentru Insider. „Am stabilit o metodă de turnare a țesuturilor pentru a modela direct țesutul pielii din jurul robotului, ceea ce a dus la o acoperire fără sudură a pielii pe un deget de robot cu o suprafață neuniformă”.

Totuși, Takeuchi a spus că pielea dezvoltată este mai slabă decât pielea naturală și, pentru că este țesut viu, are nevoie de un aport constant de nutrienți și eliminarea deșeurilor. În acest scop, Takeuchi și echipa sa își plănuiesc studiile ulterioare pentru a explora modul în care țesutul poate supraviețui mai mult timp, precum și pentru a include structuri ale pielii mai sofisticate, cum ar fi foliculii de păr și glandele sudoripare.