Pictorul-muzician din Phoenix, care a revenit acasă după 30 de ani de peregrinări

Pictorul-muzician din Phoenix, care a revenit acasă după 30 de ani de peregrinări

Valeriu Sepi, unul dintre cei mai interesanți membri ai formației Phoenix, inventatorul celebrelor „capre” - instrumente de percuție unice în lume -, va veni la București cu o expoziție monumentală de pictură

Percuționistul trupei Phoenix și designerul grupului, Valeriu Sepi, este absolvent al Facultății de Arte din Timișoara. El s-a alăturat în 1971 trupei Phoenix, din prietenie pentru Nicu Covaci. Acesta i-a fost ca un frate şi pentru că, o vreme, tatăl lui Sepi şi mama liderului Phoenix au fost împreună. A lui a fost ideea confecţionării imenselor capre din lemn din opera- rock „Cei ce ne-au dat nume”, pe care le-a recreat în Studiourile Buftea, la aniversarea a 40 de ani a legendarei formaţii timişorene. „Caprele” sunt niște instrumente unice de percuție, care se regăsesc și în albumele „Cantafabule” sau „Mugur de fluier”.

În România, Valeriu Sepi rămâne o legendă nu doar prin prezența sa în componența trupei Pheonix, ci și ca designer al coperților celor mai importante discuri și „căprar” (percuționist la capre). Sepi s-a născut la Reșița, în 1945. La 40 de ani a părăsit România și a trăit în mai multe locuri din lume (Germania, Brazilia, Cambodgia), stabilindu- se, în final, în Singapore. Aproape de vârsta de 70 de ani s-a întors „acasă”, la Timișoara. A intrat în rândurile Uniunii Artiștilor Plastici, și-a găsit un studio, unde pictează tot timpul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când desenează, Sepi se luptă cu desenul

Expoziția „Mitologii personale” de la Palatul Parlamentului vine în continuarea expoziției omonime care a avut loc anul trecut la Muzeul de Artă din Timișoara, iar o parte dintre lucrările de acum nu au mai fost expuse. Picturile de mari dimensiuni au fost realizate în ultimii opt ani pe trei continente: în Brazilia – Resurecţia -, în Singapore - Geneza -, iar în România - Bacanala -, care reprezintă „o reintegrare a vieții satului în timpul culesului și o paralelă între bacanala balcanică și ciclul anotimpurilor la care am asistat din postura de copil de după război la Valcani”, după cum declară artistul.

Ceea ce l-a preocupat întotdeauna pe Sepi, spun criticii, a fost desenul, prin ceea ce înseamnă acesta cu adevărat. Pentru că la fel ca omul, nici desenul nu poate atinge perfecțiunea, dar se poate apropia de ea tocmai prin punerea în valoare a imperfecțiunilor. Atunci când desenează, Valeriu Sepi se luptă cu desenul, cu linia aceea care vine din sine și merge înspre sine.

Nicu Covaci: „Pictura, ca și muzica, îți dă energie”

În 1962, Nicu Covaci a format, împreună cu alți muzicieni, legendara formație denumită inițial „Sfinții”, una dintre primele de muzică rock din România. Titulatura inițială a fost schimbată în „Phoenix” pentru a evita conflictele cu autoritățile vremii. După plecarea primului solist al formației, Moni Bordeianu, în SUA, trupa a fost interzisă de comuniști, un an. Acesta a fost și momentul în care ideea plecării dintr-o Românie în care devenea pe zice ce trecea imposibil să te exprimi, a devenit singura validă pentru niște tineri care doreau să trăiască liber. În 1978, Nicu Covaci îi scoate din țară pe o parte din membrii trupei Phoenix în boxele audio care, oficial, erau trimise în Germania firmei producătoare, pentru moficări necesare în vederea concertelor.

Mulți dintre cei plecați atunci au rămas în străinătate și după căderea comunismului. Nicu Covaci, care a absolvit și el Facultatea de Arte Plastice la Timișoara, s-a consacrat ca pictor în străinătate. La Osnabruck, în Germania, în oraș cât și în împrejurimi, sunt expuse, inclusiv în aer liber, diverse lucrări monumentale care îi poartă semnătura. Pe peretele Sălii Sporturilor din Osnabruck există una din cele mai mari picturi pe pânză din lume, care măsoară 45 × 6 metri - realizată la cererea autorităților locale.

„Mitologii Personale”, o colecție născută pe trei continente

Valeriu Sepi (70 de ani), pictor timișorean și omul cu capra din Trupa Phoenix, expune începînd de azi, 9 martie, colecția „Mitologii Personale” la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Brâncuși. Expoziția, care va fi vernisată la ora 18.00, poate fi vizitată până pe 30 martie și conține lucrări făcute pe trei continente: Asia, America de Sud și Europa.

Cea mai veche lucrare din expoziție e făcută în 2009, iar cea mai recentă, Bacanala, a fost făcută în acest an. Bacanala se leagă cumva de timpul culesului și are accente biografice din copilăria pictorului. Are 300/800 cm și este cea mai mare lucrare adusă la București. Lucrarea Geneza este legată de spațiul asiatic. În lucrare sunt combinate elemente din mitologia greco-romană și cea hindusă.

Muntele de scoici din Brazilia

Resurecția este o lucrare făcută în 2009 în Brazilia și a fost expusă la Muzeul de Istorie și Artă din Rio. Valeriu Sepi a stat jumătate de an în sediul muzeului și a lucrat o întreagă expoziție acolo. A avut alături o lucrare cu un Christ, „care ne iartă pentru că îndrăznim să nu greșim”, după cum spune artistul. Tot în subsolul muzeului care i-a fost pus la dispoziție pentru a lucra a pictat o imagine pe care a interpretato ca pe un mit al lui Sisif, reprezentând munca nesfârșită a săracilor care culegeau scoici din Golful Rio. „Ei ar putea face un munte din cochiliile scoicilor pe care le culeg pentru a-și câștiga existența”, spune Valeriu Sepi. Directorul muzeului din Rio a fost foarte încântat de lucrare: „A trebuit să vină un român ca să facă o lucrare reprezentativă pentru istoria locului în care trăim. Titlul lucrării este „Sambaqui” și imaginea se află pe invitația expoziției de la Palatul Parlamentului.

Limita dintre viață și moarte

Tot aici veți mai putea vedea o serie de patru lucrări care reprezintă o extremă a încercării de supraviețuire: „Zbaterea pentru a realiza un lucru pe care l-ai început”, iar numărul lucrărilor reprezintă „limita dintre moarte și viață, primăvara după iarnă, supraviețuirea”, spune Sepi.

Galeria Romană vă invită la vernisajul expoziției „Dans mon Coeur”, a artistului Christian Paraschiv

Membru fondator, alături de Paul Gherasim, al grupului Prolog, reprezentant al generaţiei ,80 în artele plastice, Christian Paraschiv propune o expoziţie inedită. Uleiuri pe pânză, desene pe hârtie transparentă, transfer de radiografie și foaie de aur, grafit pe pânză, mică tapiserie, toate tratează tema intersecției dintre științele biologice și încorporarea lor în arta plastică. Experiența personală recentă, prin investigații medicale de tip RMN și alte tehnologii specializate, constituie răspunsul artistic prezent în expoziție.

Preocupat de mult timp de zona experimentalistă a Bio-Artei, Christian Paraschiv este unul dintre primii artiști din lume care au realizat lucrări pornind de la studii anatomice ale propriului corp, ale ADN-ului, imagistică medicală, tehnici de realizare a pielii artificiale prin prelevarea de celule, și multe altele. Lucrări emblematice sunt prezente în colecții importante, instituționale și particulare din Franța, Statele Unite, Belgia, Marea Britanie, Germania, România.

Expoziția „Dans mon coeur” prezintă astfel imagini interpretate ale propriei inimi, folosind tehnici dintre cele mai diverse, ce provoacă observatorului o confruntare între privirea asupra procesului viu, biologic, și interacțiunea cu conștiința artistică a creatorului.

Christian Paraschiv trăiește și lucrează la Paris din anul 1986, iar din anul 2010 lucrează și în atelierul maestrului Paul Gherasim din București, urmare a dorinței acestuia din urmă.

Expoziția are vernisajul azi, la ora 19 și va fi deschisă până în 1 aprilie 2017. Programul de vizitare este:

Luni-vineri: 10:00-18:00

Sâmbăta: 10:00-15:00

la Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu nr.1, Bucureşti. (Piața Romană)

Parteneri media: Evenimentul zilei, Senso Tv, Catena pentru Artă, Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Modernism.