Piața muncii. O nouă fabrică se deschide în România. Compania franceză caută 500 de angajați

Piața muncii. O nouă fabrică se deschide în România. Compania franceză caută 500 de angajați Fabrica Alstom. Sursa foto: Instagram/Alstom

Michelin mută producția fabricii din Polonia în România. Decizia gigantului francez vine în contextul în care compania producătoare de avnelope a intrat într-o etapă de optimizare a costurilor de producție.

Michelin deschide o nouă fabrică în România

Michelin va pune lacătul pe fabrica Olsztyn din Polonia, o fabrică unde s-au produs anvelopelor pentru camioanele grele. Franzezii vor concedia aproximativ 430 de angajați, iar producția ar urma să fie mutată în România, unde costurile de producție sunt mult mai mici.

Gigantul francez Michelin operează în România 3 fabrici, 2 la Zalău și una la Florești pentru care lucrează aproximativ 4.400 de angajați. Țara noastră are un rol important în operațiunile comerciale pe care Michelin le întreprinde în Peninsula Balcanică. În 2001, România a devenit centru regional pentru compania franceză producătoare de anvelope.

Reprezentanții companiei au precizat într-un comunicat de presă că, decizia de a închide fabrica din Polonia face parte din politica Michelin de a reduce costurile de producție. Cu toate acestea, gigantul francez păstrează mai multe facilități operative pe teritoriul statului polon, printre care fabrica de anvelope pentru vehicule de pasageri și comerciale sau producția de anvelope agricole.

Ne puteți urmări și pe Google News
Cauciucuri Michelin

Sursa foto: Arhiva EvZ

Aproximativ 500 de angajați își vor pierde locul de muncă

Primarul orașului Olsztyn, într-o declarație prin care și-a exprimat dezamăgirea făță de hotărârea companiei franceze, a evindențiat faptul că: „Este o situație dificilă pentru angajați și familiile lor. Precum și pentru orașul nostru. Vom colabora îndeaproape cu Michelin și cu alte părți afectate pentru a-i sprijini pe lucrătorii afectați și pentru a explora oportunitățile de a atrage noi investiții în regiune.”

În replică, purtătorul de cuvânt al companiei franceze, Piotr Staszalek, a explicat că decizia Michelin vine în contextul în care importatorii de anvelope ieftine din Orientul Îndepărtat au inundat piața europeană. Prin urmare, francezii sunt nevoiți să impună decizii radicale pentru a nu pune punct procesului de producție.

Michelin

Sursa foto: Arhiva EvZ

Michelin a intrat într-un proces de optimizare a costurilor

Ca urmarea a închiderii fabricii din Polonia aproximativ 500 de persoane vor rămâne fără loc de muncă. Însă, compania a precizat că va face tot posibilul pentru ca decizia să afecteze un număr cât mai mic de angajați. În acest sens, Michelin va transfera o parte din mucitorii de la fabrica Olsztyn, în alte departamente sau vor primi beneficii compensatorii.

Fabrica ar urma să fie închisă complet până la finalul acestui an. Principalii jucători din industrie urmăresc să-și repoziționeze actvitatea globală și regională. Nu de mult, compania franceză Michelin a operat concedieri masive în Statele Unite și a închis mai multe unități din Germania.