Piața muncii: Care sunt cele mai mari provocări ale recrutorilor din IT

Piața muncii: Care sunt cele mai mari provocări ale recrutorilor din IT

Cererea extrem de mare de specialiști și oferta prea mică fac din IT un domeniu extrem de dinamic și plin de provocări pentru recrutori. Aceștia trebuie nu doar să găsească specialistul potrivit la locul potrivit și salariul potrivit, dar să-l convingă și să rămână și să nu cedeze avalanșei de oferte.

Cea mai mare provocare, când vrei sa angajezi oameni din IT, este să-i găsești, consideră Patricia Andrei, director de HR în cadrul ING Bank.

”Trebuie să-i identifici pe cei care au abilitățile pe care le dorești. Piața nu este atât de mare pe cât ne-am dori noi să fie”, a declarat Andrei pentru EVZ.

Un recrutor trebuie mai întâi să-i identifice pe cei care ar putea deveni candidați pentru un post anume. Aici, este important să iei legătura cu ei și să ai șansa unei discuții în care să-ți prezinți proiectele.

Ne puteți urmări și pe Google News

”În cazul în care contextul din momentul respectiv nu este cel mai potrivit, trebuie păstrată legătura cu candidatul respectiv. Pe termen lung, acesta poate deveni o sursă foarte bună de recomandări”, a declarat Andrei.

În plus, în viitor, acesta poate găsi un alt proiect în cadrul companiei, suficient de interesant încât să decidă să facă o mișcare. Lumea IT-ului este mai dinamică decât restul. Un specialist din acest domeniu probabil că răspunde la mai multe telefoane și trimite mai multe e-mailuri decât oricine altcineva. Recrutorii au grijă să stârnească curiozitatea IT-iștilor astfel încât să nu-i deranjeze, conștienți fiind de faptul că ei sunt bombardați cu propuneri.

”Recrutorii trebuie să găsească acel ”ceva”, cuvântul-cheie care să facă ”decliclul” și să treacă la un alt nivel de relaționare pentru a avea succes. Din punct de vedere salarial, oferta trebuie să fie corectă și să respecte diferența mare dintre cerere și ofertă”, a declarat Andrei.

Acum, cererea de IT-iști este de circa două ori mai mare decât oferta. Anual, intră în piață 7.000 de absolvenți, dar chiar și așa nu este suficient, iar acum există circa 100.000 de specialiști de IT în piață. Diferența mare dintre cerere și ofertă imprimă o dinamică foarte mare, iar jocul devine din ce în ce mai sofisticat.

Tot timpul, recrutorii din acest domeniu trebuie să vină cu elemente noi, care să facă diferența, nu mai pot miza doar pe un salariu mai mare. În plus, oamenii din HR trebuie să știe nu doar să-i atragă, dar și să-i păstreze, iar asta reprezintă o mare provocare într-o piață aflată mereu în schimbare. Ca patron, nu este în avantajul tău dacă angajatul îți pleacă la scurt timp după ce a semnat cu tine.