Începutul anului vine cu scumpiri pe piața imobiliară din România. Prețurile apartamentelor a crescut încă din luna ianuarie, conform situațiilor date publicității de o platformă de tranzacții imobiliare.
Piața imobiliară a început anul pe creștere, conform datelor colectate de o platformă de anunțuri. S-a înregistrat o creștere de 9% a prețurilor pentru apartamentele de vânzare, comparativ cu luna ianuarie 2023. Prețurile medii au fost relativ similare cu cele înregistrate în luna decembrie 2023.
Piața imobiliară a început anul pe creștere
Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a crescut cu 10% în luna ianuarie 2024. Creșterea este raportată la luna ianuarie a anului 2023. Prețul apartamentelor vechi, din piața imobiliară, a înregistrat o creștere medie de 8%.
Interesul pentru locuințe a crescut pentru proprietățile de vânzare. În ianuarie 2024 au fost realizate cu 59% mai multe contactări față de luna ianuarie 2023 și cu 66% mai multe față de luna decembrie 2023.
„În contextul pieței imobiliare din țară, în 2024 observăm o tendință interesantă. Deși cererea pentru apartamentele de vânzare este ridicată, numărul tranzacțiilor raportat la fondul locativ se situează cu 29% sub media Uniunii Europene. Pentru mai multă claritate, fondul locativ se referă la totalitatea unităților de locuit disponibile într-o anumită regiune.
Totodată, evoluția prețurilor proprietăților din ultimii trei ani rămâne sub media altor țări din regiune, fiind semnificativ sub ritmul de creștere a veniturilor populației”, a arătat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
România se aliniază trendului internațional
Potrivit spuselor oficialului Storia & OLX Imobiliare, aceste aspecte oferă perspective încurajatoare pe termen lung pentru piața imobiliară din România.
„Aceste aspecte indică atât oportunități, cât și provocări în piața imobiliară. În plus, gradul de urbanizare, adică proporția populației care trăiește în zone urbane, rămâne încă relativ scăzut în țara noastră, ceea ce sugerează că există premise pentru o aliniere treptată cu alte state similare din Europa, oferind perspective încurajatoare pe termen lung” a declarat Răzvan Ceapă.
Piața imobiliară în București și Cluj
În București, prețurile medii pentru apartamentele vechi sunt mai ridicate decât pentru apartamentele noi. Prețul mediu solicitat, pe piața imobiliară, pentru un apartament nou a ajuns, în ianuarie 2024, la 1.705 euro/metru pătrat. Este cu 10% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior și cu 3% mai mare față de luna decembrie 2023.
La apartamentele vechi, prețul a fost de 1.732 euro/metru pătrat. A fost cu 9% mai ridicat față de luna ianuarie a anului trecut și cu 3% peste luna decembrie 2023.
În Cluj Napoca, în luna ianuarie, prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi au fost relativ similare cu cele din decembrie. Prețul mediu pentru un apartament nou a fost de 2.596 euro/metru pătrat. Este cu 7% mai ridicat comparativ cu ianuarie 2023. Apartamentele vechi au avut un preț mediu de 2.560 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.
Cum merg prețurile în Iași, Brașov și Timișoara
În ianuarie 2024, pe piața imobiliară din Iași, prețul mediu la apartamentele noi și vechi a fost de 1.521 euro/metru pătrat. Prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 9%. În cazul apartamentelor vechi, creșterea a fost de 11%, comparativ cu luna ianuarie 2023.
Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.997 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât cel din ianuarie 2023. Prețurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 14% față de aceeași lună a anului trecut. Acestea au ajuns la o medie de 1.771 euro/metru pătrat.
În Timișoara, în ianuarie, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.542 euro, cu 3% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023. La apartamentele vechi creșterea de pe piața imobiliară a fost de 8%. Apartamentele vechi au ajuns la un preț mediu de 1.532 euro/metru pătrat.
În Sibiu, prețul mediu pentru apartamentele noi a crescut cu 9% în luna ianuarie a.c. față de ianuarie 2023. Metrul pătrat construit a ajuns pe piața imobiliară la 1.432 euro/metru pătrat. În același timp, prețurile pentru locuințele vechi au avut creșteri mai temperate (+3%), ajungând la 1.485 euro/metru pătrat.
Cum se vând apartamentele în Constanța, Oradea și Craiova
În luna ianuarie a.c., apartamentele noi de pe piața imobiliară din Constanța au avut un preț de 1.727 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior. Apartamentele vechi au avut prețuri medii cu 9% mai ridicate față de luna ianuarie 2023. Valoarea acestora a fost stabilită la un preț de 1.639 euro/metru pătrat.
Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.528 euro. Creșterea a fost cu 4% în ianuarie 2024 vs. 2023. Prețurile medii pentru apartamentele vechi au înregistrat o creștere rapidă, atingând o medie de 1.464 euro/metru pătrat. A fost vorba de o majorare cu 14% față de aceeași perioadă a anului precedent.
În luna ianuarie a.c., prețul mediu pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.564 euro/metru pătrat. Creșterea a fost cu 9% în ianuarie 2024 comparativ cu 2023. Prețul pentru locuințele vechi a fost de 1.507 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat comparativ cu aceeași lună anului anterior.